PENYA EL POBLET 290

 Aquest blog de la Comissió de Memòria Històrica El Poblet-Sagrada Família està orientat a publicar articles sobre la història del nostre barri. Però aquest petit escrit no tracta de cap assumpte històric, ni tan sols d’una temàtica estricta del nostre barri, sinó que es vol fer ressò d’un fet de recent actualitat, com és l’aparició d’uns adhesius que es poden veure en alguns fanals o pals de semàfors de l’entorn. Vegeu a continuació una imatge:  

Anuncia l’existència d’una penya europeista anomenada El Poblet 290. Es tracta d’un grup de persones del Poblet que reivindiquen els orígens del C. E. Europa, un club ara reconegut com a gracienc, però que va ser fundat en el Poblet, el 5 de juny de 1907, concretament en el carrer Sicília 290 (1). D’aquí el nom de la penya i la imatge del seu logo:  

   La seva presència es fa notar també en les graderies del camp de l’Europa com dona testimoni la següent imatge:  

Aquesta nova penya neix en un entorn de creixement de l’afició a clubs de barri -alguns centenaris- que han vist augmentar el nombre d’espectadors que segueixen amb passió els partits d’un futbol molt proper a la gent. Un futbol que, com deia Albert Llimós, permeten: “Sentir un altre futbol. Trobar unes altres motivacions. Una altra militància. Els equips de poble. Els clubs de barri. El futbol que va estar a punt de morir als anys 90”.

   Ens felicitem que el nom de El Poblet estigui lligat a aquest “nou” fenomen futbolístic.

Josep Lluís Campa

Novembre 2024


 (1) Veure article d’abril de 2023 en el blog: EL CARRER VALÈNCIA. CONVERSA AMB MARTA SARRÀ I CANALS.

https://el-poblet-historia.blogspot.com/2023/05/el-carrer-valencia-conversa-amb-marta.html



El POBLET – UNA RATA I JOCS DE CARRER

Amb aquest segon relat segueixo rebuscant en la meva infantesa i com havia promès us parlaré d’una rata, cosa que em permetrà seguir amb el relat dels jocs de carrer. 

Donades les circumstàncies i l’època de la qual parlem (segona meitat del segle passat) la veritat és que no hi havia rates en excés. Donat que nosaltres, des que tornàvem de l’escola i un cop acabats els deures fins a l’hora de sopar anàvem al carrer i ens hi passàvem hores, nosaltres n’havíem vist masses.

Però sí que, en relació directa a aquest animal, recordo una anècdota impactant. Era estiu i d'ençà que acabava el curs fins que marxàvem al poble, estàvem al carrer: xerrant, jugant a futbol...

A futbol jugàvem al mateix carrer Nàpols o al passatge Mariner, just a la meitat de l’illa. El poc trànsit existent ens permetia fer-ho, aturant-nos, només de tant en tant, per deixar passar als cotxes o als camions que sortien del passatge (provinents de l’empresa la Gota d’Àmbar, més endavant Henkel Ibérica, en la que vaig arribar a treballar).

Aquell dia jugàvem al carrer, els del meu grup d’edat (uns cinc o sis anys) juntament amb un parell o tres de més ganàpies. De sobte a la vorera de casa meva (cantó Llobregat, nombres senars) va aparèixer una rata de molt bon veure que, sortint del solc d’un arbre, va irrompre en mig del nostre terreny de joc. A fe de Déu que la seva audàcia o en el pitjor dels casos, falta de criteri, mereixia ser castigada. Un dels grans del grup, oblidant per un moment la pilota, va engaltar un xut al rossegador que, possiblement en aquell moment, estava saltant degut a la cridòria de la canalla i la de alguna dona que passava per aquell tros de carrer. Llavors la rata va travessar la calçada i... atenció a això: va entrar i sortir per les finestres obertes de la part del darrere d’un vehicle que en aquell moment baixava per Nàpols fins a anar-se a esclafar a la paret de l’altre cantó, el dels nombres parells.

Em pregunto què hagués ocorregut si hagués passat per les finestres del davant del cotxe, suposant que també estiguessin obertes. Potser hauria anat a parar a la cara del conductor provocant un desori de considerables proporcions.  Naturalment, això no ho vàrem pensar en aquell moment.

Ens vàrem quedar glaçats mirant-nos els uns als altres. El cotxe va seguir el seu camí sense immutar-se (potser no hi havia gent al darrere). Una vegada recuperats vam travessar el carrer per constatar l'estat de l'animal i confirmar el que havíem acabat de presenciar. No va ser necessària la presència d’un forense, jo mateix hauria pogut signar el  certificat de defunció: politraumatisme amb –m’atreviria a dir- infart agut de miocardi previ al cop.

Després del futbol, el joc més practicat era el “tacó”. Originàriament es jugava amb un taló de sabata masculina de goma, però degut a les carències valia un tros de fusta de les mateixes o similars  dimensions. Cada jugador defensava un clot d’arbre i si el feies entrar al clot de l'altre obtenies un punt. Es llançava el “tacó” amb la mà i l’altre jugador ho impedia tapant el tir. Fèiem campionats i, sense falsa modèstia, haig de confessar que se’m donava molt bé. Hauria pogut arribar, una vegada retirat de jugador en actiu, a president de la Federació corresponent, en cas de que algú se li acudís de crear-la en el seu moment.

“Arrencar cebes” i a Cavall Fort que en aquella època li dèiem “Churro, mediamanga y mangotero” ocupaven els llocs següents a la llista de preferències, però exigien un plus d'activitat física i agressivitat que no m’acabaven de convèncer. Els possibles inconvenients superaven amb escreix els avantatges.  

Churro media manga y mangotero. (Font: Yo fuí a EGB @YofuiaEGB)

Deixo pel final les taques negres del nostre historial, allò que tothom taparia amb “típex” del seu expedient: trucar timbres, cosa que evidentment fèiem fora de la nostra  zona d’influència, i batallar, de tant en tant, contra la colla del Camp d’en Grassot. El cert és que no recordo per què ens barallàvem, ni qui era l’ideòleg de les nostres forces, ni si havíem conquerit algun dia alguna cosa que valgués la pena, però ho fèiem... a pedres i amb pals.

El fet era que per comprar una pilota nova, havíem de fer incursions a la zona enemiga, ja que una, aleshores molt atrotinada, botiga de plats-i-olles estava ubicada al xamfrà de Grassot amb Còrsega. Fèiem el necessari per portar els diners exactes i tancar la compravenda el més àgilment possible, però la falta de reflexos del matrimoni que l’atenia, ja d'edat molt avançada, o la simple presència d’una clienta escollint un setrill que li fes joc amb l’estri del vinagre, ens feia passar moltes males estones allí dins.

Per fortuna no vàrem tenir mai cap baixa. Amb esparadrap que no “tirites” i mercromina salvàvem la situació i a sopar cadascú a casa seva.

Jordi Verniol

Novembre 2024

Propera xerrada: “J.M. AINAUD DE LASARTE, UN VEÍ COMPROMÈS”

Dimecres 27 de novembre de 19 a 20:30h 

Xerrada

J.M. AINAUD DE LASARTE, un veí compromès

En Josep M Ainaud de Lasarte (1925-2012) va viure molts anys al barri del Poblet-Sagrada Família, i la seva trajectòria vital, sempre intensa i compromesa, ha deixat empremta en molts dels àmbits en que s’hi implicà.

Per saber-ne una mica més de la seva personalitat comptarem amb 3 persones que el van conèixer de prop i recordarem també que a partir del 2015, la Biblioteca del barri porta el seu nom.

Els 4 ponents que ens acompanyaran per explicar alguns dels àmbits que es tractaran, són;

En Jordi Ainaud Escudero, nebot d’en Josep Maria, i docent a la UPF i a la UOC, que es centrarà en l’àmbit familiar.

En Josep Lluís Martín, doctor en Història per la UAB, i autor del llibre “J.M.Ainaud. Un humanista al servei de Catalunya “ (editat 2015), que es centrarà en l’àmbit polític-cultural.

Na Marina Comellas, secretària de la Junta Directiva de l’Associació de Veïnes i Veïns de la Sagrada Família, que es centrarà en l’àmbit veïnal.

N’ Angelina Cabré, directora de la Biblioteca Sagrada Família-Josep M.Ainaud de Lasarte, que ens recordarà com l’any 2015 el nom i el llegat d’en Josep Maria s’incorporà definitivament a la Biblioteca.

Activitat gratuïta i sense reserva prèvia, vine 15 minuts abans! Aforament limitat.

Organitza: Comissió Memòria Històrica Barri el Poblet

EL POBLET - BESTIARI

El que escric a continuació és un relat que sorgeix de buscar en la memòria de la meva infantesa, al carrer Nàpols, entre Còrsega i Rosselló. Així doncs, el que descric és una forma de vida ja desapareguda al barri i a la resta de la ciutat.

Els brams del ruquet, entre altres sorolls, em despertaven força sovint. Serra, martell i brams. Aquest era l'ordre. La fusteria, que es dedicava exclusivament a fer caixes de fusta per embalatges, estava davant de casa i el quasi inexistent tràfic d'automòbils permetia que els sons arribessin clars i nets. Parlo de la segona meitat del segle passat.

Era un petit local a peu de carrer. Al pis, just a dalt, s’estaven la mare i la filla; el pare, ja gran (o això en semblava a mi), sempre amb la boina i l’escuradents a la boca; i en Nicanor, el fill, a la fusteria treballant.

Tallar les fustes, confeccionar les caixes i les gàbies i llavors carregar-les a un carret, al capdavant del qual esperava, pacientment el ruquet, del que deien havia actuat al Liceu.

Jo, d’altra banda, vaig acabar sent, malgrat la diferència d’edat, contertulià, als vespres d'estiu, amb en Nicanor i els altres nens del carrer. Encara avui dia veig pel carrer de tant en tant a la seva germana. Al ruquet i als altres, ja no.

Hi havia també una euga que es parava davant de l’edifici i restava pacient a que aquell senyor vestit de blau i amb gorra (aleshores molta gent portava gorra) buidés el contingut de les galledes, la majoria de plàstic que, de diferents colors, esperaven sobre la vorera. A casa, sota la cuina econòmica, teníem la galleda protegida amb papers de diari, normalment El Noticiero Universal, on llençàvem les restes del menjar. Avui dia tot aniria al contenidor marró, tots els altres colors sobrarien. Al cubell només hi anaven restes de menjar: ossos, espines, closques d'ou, pinyols, pells de fruita…, res de plàstics. Els envasos de vidre es tornaven a la botiga corresponent, allà els netejaven per tornar a omplir-los. Aquella època era un autèntic paradís pels ecologistes d'avui en dia!

El senyor vestit de blau, que no era altre que l'escombriaire, buidava les galledes dins un carro i les tornava a deixar a la vorera. Més tard, els veïns anaven baixant sense pressa a recollir-les per tornar a iniciar el cicle.  

Carro d’escombreries (font: Joan Vendrell i Campmany)

Un mica més avall, al cantó d’una bodega i al mateix costat de la vorera de casa nostra, hi teníem una carboneria (establiment dedicat a la venda d'aquest malèfic i contaminant mineral). A fi i efecte de fer honor a l’activitat que es duia a terme, allí tot era negre... En Guillermo sempre duia una camisa i uns pantalons sinó negres, blau molt fosc i amb ell si estava el gat que sí que era negre.

La família del Guillermo formada per la dona i la filla vivien a  l’habitatge  de l'interior de la botiga. Ell seia, normalment, amb un banquet a la porta llegint La Vanguardia tot esperant que arribessin els clients amb la intenció de comprar el necessari per abastir la cuina o els brasers, sense pensar ni per un moment en la capa d’ozó.

El gat (no recordo el nom) era poc sociable i anava amunt i avall sense estressar-se i deixant-nos amb el dubte permanent de saber si el negre era el seu color de naixement, o l’havia adquirit a força de dormir gairebé dins una mina.

La llet no calia anar-la a buscar a les muntanyes, estava a la vaqueria a tres minuts de casa, al carrer Rosselló entre Nàpols i Roger de Flor. Dins hi vivien uns animals anomenats vaques... Quilòmetre zero.  

A la família que se’n cuidava d’extreure el líquid element del seu recipient inicial en dèiem,  amb encert, els vaquers. Un matrimoni amb dos fills; el petit, que, així i tot, era més gran que jo, l'anomenaven “Vaquero” en castellà. Crec que perquè parlaven així. Puc donar fe que no li feia gens de gràcia. 

Ens enviaven des de casa amb una lletera per anar a cercar-ne un litre o el que fos. També compràvem allí els iogurts en un recipient de vidre, pel que sabíem venien tots de la mateixa vaca que es deia Danone. Mentre les dones xerraven, a la canalla ens deixaven entrar a l'estable. Allí, les vaques, ordenades en bateria i de cara a la menjadora, ens oferien els quarts del darrere i nosaltres ens entreteníem observant la batalla  inacabable de les seves cues amb les mosques. 

De gossos, en aquell tros de carrer en recordo només un o dos com a molt, segurament la gent no se sentia tan sola aleshores. De coloms n’hi havia, més o menys els mateixos que avui en dia. Gavines, alguna de despistada molt de tant en tant, el mar quedava lluny per les seves aspiracions. Evidentment... cotorres, zero.

Al ruquet, l’euga, el gat, les vaques i a tots els altres animals se'ls veia sempre tranquils i relaxats  i a nosaltres també. Diuen que el món va sempre cap endavant...

(De les rates, en parlarem en el següent article)

Jordi Verniol

Novembre 2024