EL CARRER VALÈNCIA. CONVERSA AMB MARTA SARRÀ I CANALS.

    Amb aquest article encetem un recull de converses amb veïns, que ens relataran els seus records personals amb la finalitat d’augmentar la memòria col·lectiva del nostre barri.

 Conversem amb la Marta Sarrà i Canals, nascuda l’any 1937 a l’escala dels safaretjos (Sicília, 286), amb molt bona memòria i amb més de 27 anys regentant una de les bacallaneries més conegudes  i concorregudes del barri.

                         Marta Sarrà. 2023

Marta, d’on ve això de “l’escala dels safaretjos”?

   És com es coneixia l’edifici on hi vaig viure fins al seu enderroc (1996) durant 60 anys. A la  planta baixa hi havia un local molt gran que arribava fins al Passatge Maiol i que estava ple de safaretjos públics on les bugaderes rentaven la roba de la gent que els hi duia, i després l’estenien al terrat de l’edifici. Aquest servei va durar fins l’any 1965 aproximadament, i es podria trobar també en locals similars del Passatge Gaiolà, o dels carrers València, Marina i Nàpols.     Safaretjos públics Barcelona 1927 Wolfang Weber. 
        https://twitter.com/BoigBCN/status/1629769531282300930 

Els teus pares eren nascuts al Poblet?

   El meu pare (Amadeu) va néixer al C/ Sicília 207, amb ascendents de Constantí (Tarragonès), mentre que la meva mare (Josefina) era nascuda a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), i va venir al Poblet amb 12 anys per a viure a casa de son germà, en Mateu Canals, que regentava la botiga familiar de bacallaneria del carrer de Sicília 278, xamfrà amb València. 

  Bacallaneria c/ Sicília 278 (a l’esquerra) i Farmàcia Urgell a la dreta. prinicipis segle XX. Fons familiar de Marta Sarrà. 

Què ens pots explicar de les teves vivències a la bacallaneria?

   La bacallaneria del c/ Sicília la va fundar el Sr. Urgell -conegut com el General- que també ho era de la Farmàcia Urgell, ubicada al mateix xamfrà.

   Resulta que, arran dels fets de la Setmana Tràgica, la bacallaneria va ser requisada i el Sr. Urgell -molt empipat- va decidir arrendar-la, i és així com el meu oncle (que tenia una parada de bacallà al mercat del Ninot) se’n va fer càrrec, ajudat per la seva esposa (Lola) i la seva germana soltera (Ramona). Tot això devia succeir al voltant del 1910.

   A principis del segle XX i més endavant, el barri tenia un component obrer important, amb moltes dones treballant a les fàbriques properes, el que va fer que les bacallaneries i les botigues de llegums cuits fossin la solució per a molts àpats ràpids i econòmics.

  La bacallaneria, a part de botiga era també habitatge i va esdevenir la casa pairal que acollia els parents de l’oncle Mateu, que venien a buscar oportunitats de treball a la ciutat. Era un home molt treballador i el recordo trossejant el bacallà al carrer assegut en un tamboret davant el piló de fusta.

  Jo també m’hi vaig incorporar com a dependenta l’any 1975, fins que l’any 1981 vàrem traslladar la botiga una mica més enllà, al c/ València número 397; a partir d’aleshores passà a denominar-se Bacallaneria Marta, fins que em vaig jubilar l’any 2002. Cal dir que en conservo un molt bon record i em va permetre conèixer a molta gent.

    Abans d’enderrocar l’edifici al c/ Sicília 278 (1980). Fons Marta Sarrà

                 

La Marta amb la seva mare a la Bacallaneria nova (1981). Fons Marta Sarrà 

Quins records tens dels voltants de la bacallaneria?

  Recordo molt especialment que pels anys 50 del segle passat, les Festes Majors que es celebraven  al c/ Sicília  duraven  tota  la setmana, amb tancament total  del carrer entre València i Mallorca. No hi faltava l’envelat amb les seves llotges, pista de ball i bones orquestres, i sempre amb molta presència de gent dels barris del voltant. 

            Entrada a l’envelat, c/ Sicília (1952). Fons Marta Sarrà

         

    Família Sarrà en una llotja de l’envelat (1952). Fons Marta Sarrà

 A l’estiu el veïnat baixava a prendre la fresca al carrer, i s’anava a omplir el càntir d’aigua a la font del c/Marina-València (davant del Bar Neutral, encara existent), que venia de Montcada i era més fresca que la del c/Sicília (que encara hi és), i que segons m’explicà la meva àvia paterna resulta que quan la font estava al mig de la cruïlla Sicília-València, anava molt bé als tramviaires de la línia 60 per parar-hi, refrescar-se i seguir el viatge fins al c/Rogent, on era el final de la línia. 

                        Font (c/Sicília 276), 2023. JM Sans

             Tramvia 60: Paral·lel-Rogent al carrer València 1955. Col·lecció Xavi Flórez.

 http://www.autobusesbcn.es/lineas/t60.html

Què en saps del  Club Esportiu Europa?

   Doncs que es va fundar l’any 1907 als baixos de l’edifici del c/Sicília 290, entre d’altres per l’amo de la rellotgeria Rius, ubicada en una botiga de la mateixa finca. Va tenir molts seguidors al barri, doncs jugava a la primera divisió, i tenia com a rival el Barça. 

    Placa Fundació C.E. Europa (c/Sicília 290). 2023. JM Sans 

   El meu oncle Mateu i el Sr. Rius van estar a la Junta Directiva del Club durant un temps, i els inicis de l’equip van ser en un descampat prop de la Sagrada Família.

             
Camp del CE Europa (1915). Frederic Juandó. https://www.eldiario.es/ 2021

Saps alguna història més del c/ Sicília?

   La meva àvia m’explicà que en el número 284 hi havia hagut el local del “Centro Republicano Radical“ d’Alejandro Lerroux [1]. El local abans es coneixia com "Can Pau, i més endavant a la postguerra hi hagué  el bar Tío Pepe.

Parla’m del nom i dels límits del Poblet.

   Ignoro d’on ve el nom de “Poblet”, però sí puc dir-te que aquesta denominació va seguir present entre el veïnat encara després del 1939, i potser es diu així perquè en el seu inici era una barriada molt petita de cases baixes.

  Quant als límits, pel que havia sentit de la meva àvia, anava del c/ Nàpols a Marina, tot i que el rovell de l’ou estava als carrers del mig (Sicília i Sardenya); el carrer València feia de carrer Major, el tram de l'actual Av. Diagonal, entre Nàpols i Sardenya, és coneixia com a “Rambleta del Poblet”, mentre que la fita que separava Sant Martí de Barcelona estava ubicada a Nàpols-València-Diagonal, on hi havia els burots [2]. A la part del carrer Marina-Diagonal hi havia un descampat conegut com el “convent dels gossos”, on s’hi enterrava els gossos que morien pel carrer, i on posteriorment s’hi construiria l’escola Ramon Llull.

El Carrer València dius que era el carrer major, per què?

  Entre altres raons perquè hi passaven els tramvies, hi havia moltes botigues, i tocant al c/ Nàpols hi havia el Cinema Trianon (1917-1968)[3], on pels voltants de 1950 la mainada, per un preu baratet, hi podíem anar a veure dues pel·lis i el NO-DO. Això sí, havent carregat de cacauets abans d’entrar-hi a la barraqueta que hi havia enfront del cinema. 

     Foto Cinema Trianon (c. 1920). http://barcelofilia.blogspot.com/

Què més recordes del carrer València?

  Recordo el que era conegut al barri com a “Forn Blanc”, on un oncle meu hi va treballar de paler. Tenia una façana modernista[4] i estava al c/ València 436, xamfrà amb Sardenya; va desaparèixer l’any 1975 en ser enderrocat l’edifici. 

Foto del conegut com a Forn blanc (c/València 416). C. 1970. https://vptmod.blogspot.com/2015/08/

També recordo l’activitat de la Cooperativa La Economía Obrera”[5] (c/ València 383) de caire republicà, on el meu pare hi va treballar de cambrer després de la guerra civil i que acollia moltes activitats (dansa, teatre, bar, ball, grups de cantaires, etc.).

Molt bé Marta. Potser que ho deixem aquí, no sense abans agrair-te aquesta bona estona que ens has dedicat.

Josep Maria Sans. 

Abril 2023

 


[3] Segons el blog Barcelofilia: “amb l'arribada del nou ordre imposat pels guanyadors de la Guerra Civil, les autoritats van  obligar a canviar el nom de la sala. De Trianón es va passar a Triana, en un intent de buscar un nom el més semblant possible.”

[4] Era obra de l’arquitecte i vitraller Jeroni F. Granell, autor dels vitralls del Palau de la Música, Hospital de Sant Pau o Casa Navàs (Reus).

https://www.enciclopedia.cat/el-modernisme/jeroni-f.-granell-i-manresa-de-larquitectura-al-vitrall

[5] Surt citada en l’adreça indicada dins l’opuscle “Cooperatives 1842-1939/ BCN” del Museu d’Història de Barcelona; novembre 2012.