ELS CINEMES DEL NOSTRE BARRI. CRÒNICA DE LA XERRADA D’EN ROBERTO LAHUERTA

   El dia 28 de febrer de 2024  és va dur a terme una xerrada sota el títol “Més d’un segle de cinemes al nostre barri. Del Trianón al Phenomena” a càrrec d’en Roberto Lahuerta. El ponent és investigador de la història dels cinemes de Barcelona, membre de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i autor d’un bon nombre de llibres sobre els cinemes a Barcelona.

                   

Fotografia muntatge de Carmen Dobaño 
de la conferència de Roberto Lahuerta

S’inicià la sessió projectant el primer NO-DO de l’any 1943, il·lustrant així el documental que va ser d’obligada projecció durant tota la dictadura franquista, com una forma d’adoctrinament de la població. 

                       Roberto Lahuerta durant la xerrada.
                                Fotografia Josep Mª Sans

 En Roberto Lahuerta va fer un recorregut pels cinemes que havien existit al barri, ara denominat de la Sagrada Família, i de cadascun  d’ells en va explicar l’origen i les posteriors transformacions fins arribar al seu tancament. Així van passar davant nostre noms com Trianón, Versalles, Máximo, Venus, Nuria, Niza, Nápoles (ara conegut com Phenomena).

  Entre altres moltes històries, el ponent va comentar el funcionament de la censura, com s’organitzaven els operadors dels cinemes per tal de passar la mateixa pel·lícula a més d’una sala els mateixos dies, o la forma d’anunciar  les pel·lícules mitjançant els programes de mà. Mentre anaven apareixent antics cartells i entrades d’aquells temps, el ponent aprofitava per recordar els films  emblemàtics que anunciaven.

 

Cinema Trianón/Triana del C.València, 379 (1917-1968). 
Fotografia de Carmen Dobaño durant la conferència.   

  Totes les explicacions van estar recolzades per fotografies antigues dels cinemes, programes de mà, cartells, publicitats de la programació…

 

Fotografies de Carmen Dobaño i de Josep Mª Sans durant la conferència.

 Fa vertigen veure la gràfica on s’evidencia la davallada de sales de cinemes a Barcelona des de l’any 1975 fins el 2021:

 

Fotografia de Carmen Dobaño durant la conferència.

 A la xerrada van assistir-hi  unes cent persones i en el torn obert de paraules moltes d’elles van expressar els seus records personals o informacions complementàries, tot evidenciant l’interès generat pel tema.

 Fotografia Carmen Dobaño.

  En definitiva, una xerrada que ens va fer mirar enrere, tot recordant el temps de postguerra, el llarg franquisme, i l’arribada de la democràcia. I amb els cinemes vàrem recordar la vida quotidiana i com el barri també s’articulava, en ocasions, al voltant d’una de les úniques diversions a les que es podia accedir.

 Des de la Comissió de la Memòria Històrica del Poblet agraïm al Roberto Lahuerta la seva predisposició i la seva aportació a la memòria del nostre barri amb una xerrada tant interessant com la que ens va obsequiar.

Carmen Dobaño i Pau Martínez

Març 2024