LA TERCERA GENERACIÓ DE LA MERCERIA ELENA

   La merceria Elena forma part de la fisonomia del barri de la Sagrada Família. Moltes generacions han fet la compra de roba interior, de vetes i fils i també de perfumeria. És una botiga al voltant del mercat de la Sagrada Família, al carrer Padilla 262, un dels principals carrers amb més vida comercial. 

Merceria Elena (any 2024)   Fotografia Laura Ponce Alsedà

Ha estat des de l’any 1944 un negoci familiar i amb el llegat de tres generacions que han sabut anar canviant aspectes del negoci segons el que la societat necessitava. Aquest negoci familiar que fa 80 anys que funciona, sempre ha necessitat fer pinya amb la gent del barri i ha estat una relació de retroalimentació que ha fet que encara avui en dia segueixi i que sigui un lloc referent del nostre barri.

En Jordi i la Cristina, tercera generació de la botiga ens expliquen:

Sóc en Jordi Gimeno Benabarre net de la senyora Elena Peñarroya Borraz i del senyor Reinaldo Gimeno Montolio i la meva parella es diu Cristina Morales Álvarez; ara som nosaltres dos els que portem el negoci familiar. Us explicarem la nostra història i l’experiència que hem tingut al llarg de tots aquests anys a la merceria Elena.

La senyora Elena amb familiars (anys 40-50) 
Fotografia cedida per la família Gimeno Morales 

En Jordi i la Cristina: actuals propietaris (any 2024) 
Fotografia Laura Ponce Alsedà 
Qui era la Sra. Elena?

La senyora Elena era la meva àvia i va néixer a Alcañiz un poble de la província de Terol; l’avi el senyor Reinaldo va néixer a Campos de Arenoso, poble de l’Alt Millars, al País Valencià  que va desaparèixer durant els anys 70 per a la construcció de l'embassament d’Arenoso. 

Són ells els qui obren la primera botiga al carrer Padilla 260  l’any 1944, on anteriorment hi havia una botiga de fotografia anomenada Biarnés. Més endavant compren al mateix carrer Padilla 262 una botiga que serà la que ara porta el nom de merceria Elena, que havia estat una bodega.

Per què van venir al barri?

En principi no hi havia cap objectiu inicial per venir al barri però sí un interès comercial ja que sabien que allà s’hi construiria en breu el mercat municipal, tot i que només estava previst i no estava encara construït. 

Quins són els inicis d’aquesta botiga?

A l’obrir la primera botiga hi ve a treballar la meva àvia la senyora Elena, i el meu avi, el senyor Reinaldo va continuar treballant de sastre al poble fent de la roba militar dels soldats de la guerra civil, pantalons, camises i vestits. Amb els diners que van recollint compren la botiga que acabarà sent l’actual.

L’àvia explicava que la primera merceria que van tenir estava plena de caixes buides, així la gent pensava que hi havia més gènere del que hi havia realment. Sempre hi va haver estratègia comercial. Però van anar fent camí treballant de valent per fer anar el negoci endavant.

Els avis van ser gent molt treballadora, “van picar molta pedra” i vivien a la rebotiga. Explicaven que encara que la botiga estigués tancada la gent trucava a la finestra i els demanaven qualsevol cosa. Ells amatents, sortien i els hi venien allò que calgués. Mai van tenir un no.

A la botiga s’hi venien vetes i fils, perfumeria, vestits de comunió, joguines i roba interior totalment clàssica i molt pràctica. Algunes d’aquestes coses encara les tenim avui en dia a la botiga perquè la gent encara ens ho demana. 

Aparador de la botiga amb una nina anunciant vestits de comunió (anys 40-50). Fotografia cedida per la família Gimeno Morales 

Els avis també van acollir els seus nebots Ramón i Vicenç Gimeno Moliner quan els seus pares van morir. També mentre eren jovenets van treballar a la merceria i quan els avis van poder els hi van muntar una botiga a l’Hospitalet del Llobregat al costat també del mercat de Collblanc. 

Qui són la segona generació?

Són els meus pares, en Josep Gimeno Peñarroya i la Mª Àngels Benabarre Gelabert. Quan els avis es jubilen marxen a viure en un pis al carrer Aragó-Lepant.  Els meus pares, la meva germana i jo ens quedem a viure a la rebotiga per tant, jo també he viscut aquí com ho havien fet els meus avis. 

Els pares amb els anys comencen a fer una renovació important d’ampliació de la botiga que és la imatge de l’actual l’espai que ocupa la merceria Elena. Amb aquest canvi, els pares i els dos germans marxem a viure fora de la botiga.

Els nostres pares van viure els millors anys del negoci perquè en aquesta generació la gent es comença “a treure el ventre de pena” i comprava molt més. El negoci anava molt bé i ells eren molt coneguts per la gent del barri. De fet van continuar el negoci amb el mateix gènere que els avis, però van començar a modernitzar la botiga canviant aparadors, ampliant la zona d’atenció als clients i adaptant-se als nous temps pel que fa la venda.

Com arriba la tercera generació?

A la nostra família es considerava imprescindible que es continués el negoci  de la merceria i jo començo a treballar-hi als 16 anys. La Cristina la meva parella, tot i que estudia a la universitat i fa la carrera de psicologia, per les tardes ve a treballar a la botiga per aprendre com funciona el negoci i ajudar a continuar la tasca que havien fet les dues generacions anteriors. 

Quins canvis heu fet vosaltres?

A nosaltres també ens ha tocat tornar-nos a adaptar als nous temps i hem començat ja fa uns anys a ampliar amb marques més conegudes, més modernes i de la qualitat actual. També hem ampliat el negoci de puntes i blondes. Tampoc hem oblidat el gènere més clàssic per la gent gran (calçotets blancs pels homes i les calces blanques, calades i altes per les dones). Hem de dir que nosaltres hem vist morir molts articles. Actualment encara en queden uns quants però ens costa trobar-los, però si els trobem els tenim a la botiga, perquè això no deixa de ser un referent per les persones que ens coneixen de sempre i continuen venint a la botiga, tant si és per ells o pels pares que s’han fet grans.

Ens hem especialitzat en el canvi de cremalleres de roba i objectes molt específics (tendes de campanya, motxilles, fundes d’instruments musicals...), la qual cosa ha fet que se’ns conegui per tota Espanya. La veritat és que rebem molts encàrrecs de fora del barri. La informació ha arribat tan lluny gràcies a les noves  tecnologies. Aquest fet ha estat un gran canvi. L’aprenentatge i l’especialització en el món de la cremallera ens ha consolidat  i que sapiguem, només ho fem dues persones a tot l’Estat. Això ens dona molta feina, cada dia ho faig  ben d’hora abans d’obrir la botiga o bé quan tanquem.

Rètol de reparació de cremalleres (any 2024). Fotografia Laura Ponce Alsedà

Com és la clientela actual?

Continua sent la gent de tota la vida, en un principi i inicialment es veu poca gent jove, però observem canvis sobretot quan les famílies tenen fills petits. Aquests tornen a comprar al barri. La veritat és que tot canvia molt ràpid i no hem fet un estudi del mercat.

Segur que heu conegut moltes botigues i botiguers del barri.

Sí, recordem la botiga de camiseria i confecció masculina de tota la vida al carrer Padilla 264 que portava la senyora Carme i la segona generació ja a càrrec del seu fill Carles, que va obrir el negoci amb el nom del Nou-Nou, una botiga de roba de disseny per a dones.

Quan desapareixen aquestes botigues sempre ens ha fet molta basarda. De fet la imatge de les botigues del carrer ha canviat molt i segur que canviaran encara més.

Algú més de la família té botiga al barri?

Sí, la família de la senyora Elena i el senyor Reinaldo han anat seguint el seu camí; en conjunt hi ha tres botigues de la família que donen servei al barri.

La meva germana quan va acabar la carrera de veterinària els pares van ajudar-la i va muntar la botiga Amazoonia al carrer Padilla 262 al mateix costat de la nostra. Avui en dia compartim les bosses de compra que donem als clients on s’hi pot veure la informació de les dues botigues.

També el germà del meu pare, en Reinaldo Gimeno Montolio, té la botiga de la Pastisseria Bomboneria Lepant del carrer Mallorca 436 bis. També és un referent al barri doncs diuen que se’n fan dels millors polvorons artesans de Barcelona.

Esteu satisfets d’haver seguit aquest negoci familiar?

La veritat és que sí; ens ha permès treballar junts i encara establir entre nosaltres més complicitat. És una fórmula que ens ha funcionat i ha fet que hàgim pogut crear una família amb dos fills, ara ja adolescents. De fet les tres generacions hem fet el mateix. Nosaltres però, tot i que vivim al barri, no hem viscut com família a la rebotiga.

Com veieu la continuïtat del negoci?

D’entrada no ho sabem, els nostres fills estan estudiant, un d’ells informàtica i l’altre ADE. El que sí sabem és que no volem pressionar-los perquè estem convençuts que han de fer el seu camí. Ara bé, com han fet les generacions anteriors, quan arriben les vacances sobretot les de Nadal venen a ajudar i fer les vendes amb nosaltres. 

El tema de la continuïtat ja es veurà.               

Clients a l’entrada de la botiga (anys 60-70). Fotografia cedida per la família Gimeno Morales

Bé, Jordi i Cristina, moltes gràcies per la vostra informació i per compartir la bonica història de la vostra família. També gràcies per continuar omplint l’espai de comerç de la vostra botiga, amb l’esforç i compromís que heu demostrat al llarg de les tres generacions.

Marisol Mampel Lamiel i Laura Ponce Alsedà

Març, 2024