Dins del nostre barri, al carrer Mallorca 460-462, en un primer pis, va haver-hi en la dècada dels anys 50 del segle passat una escola privada amb el nom de Liceo Mallorca.
Imatge actual edifici antic Liceo Mallorca. Foto JL Campa
Mostrarem a continuació part del contingut de dues llibretes de “Deberes” corresponents als anys 1954 i 1956 (1), que ens mostren els tipus d’ensenyament que s’hi donava als nois de l’època i el nivell d’aprenentatge que se’ls exigia.
Veiem primer imatges de la llibreta corresponent al curs 1954-55, d’un alumne de cinc anys, que es correspon actualment al nivell infantil (I-5).
La primera és d’un exercici d’aritmètica, altrament dit “Cuentas”, amb multiplicacions de 10 xifres per 2, i sumes i restes amb més de 10 dígits:
Un altre exercici era comptar; podia ser d’un en un, o com es veu en la imatge, de dos en dos:
Per aprendre “letras” et feien fer bàsicament còpies de text, la qual cosa s’aprofitava per a fer exaltacions pàtries i del règim:
No només es feien còpies, també es demanava als alumnes -recordem que tenien cinc anys- escriure conceptes que havien de pensar, escollir i escriure:
La segona llibreta -només amb exercicis d’aritmètica- correspon al curs 1956-57, el curs en que els alumnes feien set anys, que en el sistema actual correspon a segon de Primària.
Es poden veure divisions entre números de 8 xifres i divisors de 5, seguides de multiplicacions per comprovar la correcció de l'exercici:
En un altre full podem veure un exercici de conversió d’unitats de longitud que implicava la utilització de decimals en els resultats. També es fa evident l’increment de dificultat en l’exercici de comptar respecte a dos cursos anteriors, ja que ara es fa un compte enrere de 5 en 5.
Ja es treballaven els “quebrados”, les potències i conceptes geomètrics.
Per últim, mostrem un full on es treballen els conceptes de números homogenis i heterogenis i la utilització de decimals en sumes, restes i multiplicacions.
No he trobat informació disponible sobre la història del Liceo Mallorca (2). Només podem constatar que es va produir un canvi de nom del col·legi entre setembre i octubre de 1953 com podem veure en els rebuts dels dos mesos citats: el nom anterior era Colegio Academia Puig. En els citats rebuts podem veure que el cost de l’ensenyament era de 50 Ptes. i que es carregava mensualment un epígraf de 5 Ptes. addicionals per les vacances d’agost.
El Liceo Mallorca era una escola unitària on, en una sola aula, alumnes de diferents edats i nivells compartien espai, professor i explicacions. Òbviament, tot i que tenien alumnes dels dos sexes, seguint els criteris del règim nacionalcatòlic franquista, hi havia una estricta separació entre els nens i les nenes. De fet, el Liceo ocupava dos principals amb accés per escales diferents i tenien els patis contigus, però que no es comunicaven. L'única activitat conjunta que es permetien era la foto escolar:
Foto curs 1957-58.
Tot l’anterior ens permet copsar la diferència -abismal- entre l’ensenyament en els anys cinquanta del segle passat i l’actualitat. Però és que han passat setanta anys i han canviat -per sort- l’ensenyament, el règim polític, el nivell de vida, la influència de l’església; és a dir, ha canviat la societat.
JL Campa
Març 2024
(1) Les llibretes i la fotografia pertanyen al fons familiar
(2) En el BOE de 12 de febrer de 1981 encara consta un canvi de titularitat del Liceo Mallorca