Fa uns dies vam dur a terme una nova activitat de la CMH orientada a difondre el coneixement del nostre barri del Poblet-Sagrada Família. Es tracta de la primera passejada guiada, amb motiu de la Festa Major del barri del Poblet-Sagrada Família, i amb l’objectiu de mostrar detalls de la història i el present de la barriada que potser són desconeguts, o ens poden passar desapercebuts.
En Pau Martínez, l’Angel
Porras i en Josep Mª Sans van ser els encarregats d’explicar detalls, històries
i dades sobre cada un dels indrets objecte d’interès, inclosos en el següent itinerari:
Els llocs objecte d’explicació van ser:
1 – Ateneu El Poblet. Els baixos que són en l’actualitat seu del nostre Ateneu, van ser abans un taller de passamaneria i de confecció tèxtil.
2 – Casa Pascual Amorós, on destaquen els dos últims pisos decorats amb fragments irregulars de ceràmica esmaltada, utilitzant la tècnica del trencadís
3 - Fàbrica Myrurgia. Edifici considerat un emblema de l’arquitectura industrial racionalista de Barcelona de finals dels anys trenta del segle passat.
4 – Passatge de Gaiolà. És el més antic del POBLET i el va fer obrir l’any 1871 la Sra. Matilde de Gaiolà, nom amb el que passarà a ser denominat de forma oficial pròximament.
5 – Placeta del Poblet. Era el rovell de l’ou del Poblet quan aquest nucli es va consolidar. Al centre de la plaça hi havia una font pública, traslladada ara a la vorera.
6 – Casa Planells. Dissenyada per l'arquitecte Josep Mª Jujol i Gibert l'any 1922, i construïda entre els anys 1923 i 1924, és considerada com l'últim projecte en estil modernista de Barcelona.
7 – Club Esportiu Europa. Fundat el 5 de juny de 1907 en un dels locals ubicats a la planta baixa de l’edifici del carrer Sicília núm. 290, on hi ha una placa a la façana de l’edifici que així ho indica.
8 – Patronat Social Escolar Obreres del Poblet. L’escola – fundada el 1904- tenia l’objectiu d’impartir educació i propostes de lleure a les nenes obreres del barri, amb un marcat propòsit social i de promoció de la dona.
Dos moments de la
passejada
Van assistir-hi de l’ordre d'unes 30 persones, omplint doncs totes les places previstes. La majoria eren no nascudes al barri - encara que sí residents -, el que interpretem com un senyal de l’interès existent per a conèixer la història d’on es viu.
L’interès dels assistents, les preguntes que sorgien i el grau de coneixement dels ponents va fer que la durada final de la passejada fos més llarga del previst.
Hi ha previst fer una nova passejada a la tardor, seguint un nou itinerari. Concretarem data i ruta unes setmanes abans.
CMH
Annex amb les publicacions existents en el blog sobre els indrets de la passejada.
1- https://el-poblet-historia.blogspot.com/2025/01/el-passat-textil-del-local-de-lateneu.html
https://el-poblet-historia.blogspot.com/2025/01/el-passat-textil-del-local-de-lateneu_27.html
3- https://el-poblet-historia.blogspot.com/2023/05/video-xerrada-myrurgia.html
4- https://el-poblet-historia.blogspot.com/2024/02/el-passatge-de-gaiola-1871-linici.html
https://el-poblet-historia.blogspot.com/2024/03/el-passatge-gaiola-i-la-seva-gent-1905.html
7- https://el-poblet-historia.blogspot.com/search?q=Europa
https://el-poblet-historia.blogspot.com/2024/11/penya-el-poblet-290.html
8- https://el-poblet-historia.blogspot.com/2023/09/les-obreres-del-poblet-conversa-amb-sor.html