PROP D'UN SEGLE DEL COLMADO SARDA

  Avui entrevistem a la Marta Izquierdo Sardà, gerent del Colmado Sardà ubicat al c/ Marina 237, xamfrà amb c/ València, qui ens explicarà una miqueta la història d'aquest comerç del qual ella és la quarta generació de la família que va fundar aquest establiment. 


Fotografia de Marta Izquierdo

  A més de mantenir una entrevista amb ella, ens ha proporcionat una pàgina web del seu negoci, del qual hem pogut treure molta informació i les fotografies que il·lustren aquest article.
  El negoci va començar l'any 1930, per mitjà del seu fundador el Sr. Jaume Sardà Fontoba i la seva esposa Flora Güell Subirà. Al C/ Marina 240 -justament davant de l'emplaçament actual- concretament, on havien obert una lleteria i feien mantegats.  El negoci va anar bé i aviat es van passar al seu emplaçament actual molt més gran, on van muntar una bacallaneria a més de la venda de fruites, verdures, ous i queviures, fins a l'any 1958 en què es va convertir en colmado” de la mà del fill dels fundadors, Jaume Sardà Güell. Els anys de la postguerra van aconseguir una llicència per fer cafè torrefacte, que duien a terme en un local del passatge Bofill, aromatitzant el barri amb agradable olor del cafè acabat de torrar; utilitzaven cafès del Brasil i Colòmbia i aquest producte el venien sota el nom de Cafè Sardà.  


El Cafè Sardà d'elaboració pròpia.

Fotografia de finals dels anys trenta o principis dels quaranta, on es pot veure a la Sra. Flora Güell, amb el número 1, a la Sra. Antonia Sardà, amb el número 2, i al Sr. Jaume Sardà Güell, amb el número 3

  Vegem un petit gràfic on es poden apreciar les quatre generacions de la família que han portat el negoci des de la seva fundació:

  Un cop en mans de Jaume Sardà Güell, aquest va dur a terme una reforma al local per convertir-lo en el “colmado” del barri, i van deixar de vendre verdures i bacallà per centrar-se en la venda del cafè i queviures de qualitat i proximitat com galetes, torrons i fruits secs a granel. La filla de Jaume Sardà, Maria Sardà Sardà es va incorporar al negoci convertint-se en una referència per als clients coneixent-los a tots pels seus noms, gustos i preferències.

  Fa uns 10 anys la filla de la Maria, la Marta Izquierdo, es va incorporar al negoci i avui dia és la que regenta la botiga, tal com hem esmentat a l'inici. Marta, besneta del fundador del negoci, el 2016 va impulsar una nova reforma per adaptar-se als canvis del barri, incorporant nous productes de gourmet i deixant de banda aquells altres de gran consum que es poden trobar en qualsevol supermercat.

  Curiosament, encara que el negoci sempre ha estat regentat pels membres masculins de la família, en realitat sempre ha estat atès per les dones d'aquesta, fins que Marta Izquierdo Sardà s'ha fet càrrec del negoci i la titularitat del qual ha passat de mans de l'avi Jaume Sardà Güell a les de la néta Marta Izquierdo Sardà.

  Vegem algunes fotografies familiars i del comerç:

A l’esquerra Maria Sardà, i a la dreta Antonia Sardà, totes dues portant el negoci    

Imatges de l'interior de la botiga amb la Sra. Maria Sardà


Façana actual del comerç

  L'any 2023 el comerç va rebre la visita del programa de RTVE “Ahora o nunca” presentat per la famosa Judit Mascó, per tal de donar a conèixer la botiga i els productes que es venen als espectadors del canal televisiu.

                 

Fotografia de Marta Izquierdo amb Judit Mascó i una empleada de la botiga  

  Marta Izquierdo ens diu que el barri ha canviat molt en els darrers temps, recorda quan era nena les llargues cues de clients a la seva botiga per comprar oli, llet i cafè. Per a ella, el barri era molt comercial i s'ha anat degradant el comerç amb l'obertura dels supermercats. Recorda quan va tancar el comerç de bosses Llosa del barri, i després van començar a tancar-ne molts altres fins al punt que el comerç de barri ha quedat molt disminuït.

Pau Martínez Dalmau. 

Febrer 2025