EL CELLER NULLES. MÉS QUE CENTENARI!

 L’inventari d’establiments centenaris del barri dissortadament cada vegada és més reduït, però avui tenim l’oportunitat de conversar amb en Lluís Guàrdia i Sanahuja, propietari de la “Bodega Nulles”, fundada amb aquest nom pels seus avis Pere Sanahuja i Dolors Vidales.

Dibuix de l’antiga botiga. Regal d’un client. Foto JM Sans

Lluís, en quin any es va fundar el celler?

Es va fundar al voltants del 1920, quan els  meus avis provinents de Nulles (Alt Camp), van llogar aquest  local del carrer de Nàpols 239, que ocupava la planta baixa d’aquest  mateix edifici construït el 1900.

Era la botiga i l’habitatge on vivien amb els seus tres fills: l’Eugeni, en Melquíades i la meva mare Paquita.

Els avis amb un client a la porta de la botiga (Arxiu familiar)

Saps què s’hi diu en el llibre de les germanes Tallardà (1) per referir-se al Celler?

“És un dels comerços de tota la vida. Abans hi venien de tot, era com de poble, inclús unes mitges podies comprar-hi. Continua sent la bodega”. 

Cert, i també  s’hi podia comprar espelmes, gel a trossos, etc. Tot i que la base de l’activitat era la venda a la menuda de vins de l’Alt Camp, Penedès i de la Terra Alta.

Recordo, de la meva etapa d’infantesa, com mon pare, ajudat amb una mànega i una manxa manual, descarregava el vi de les botes del camió fins omplir les que hi havia dins la botiga.

Els teus avis fins quan van regentar l’activitat?

La meva àvia va morir l’any 1958, de malaltia i de pena no superada per la pèrdua d’un dels seus fills com a combatent al Front de l’Ebre i de l’altre, per malaltia, després d’acabada la guerra.

Ma mare, casada l’any 1951 amb en Lluís Guàrdia i Confaus  ja portava un temps ajudant a mon avi, i va ser a partir del 1958 quan s’hi va anar implicant més, com a segona generació, però sense massa canvis en la forma de fer.

Festes del barri al voltant dels anys 50. (Arxiu familiar)
Sabies que el solar que ocupa el celler està d’esquena al que es coneixia com el camí del coll del Portell?

Cert, aquest camí va ser fins a la seva desaparició la llera per on passava el Torrent de la Partió que era la frontera entre Sant Martí de Provençals i Gràcia, i a la foto que segueix del 1945, es veu encara obert i amb la fita al mig que testimoniava l’antiga  divisió  dels termes municipals existents fins l’any 1897.

        Arxiu personal d’Agustí Serra (amic i veí d’en Lluís Guàrdia)

En el següent mapa parcial del 1931 es pot observar a l'esquerra com el camí del coll del portell comunicava el carrer de Mallorca amb el de València, tot dibuixant la línia esbiaixada del que quedava de l’antic torrent provinent del Guinardó. 

  1931 mapa parcial. Font Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Què ens pots explicar d’aquest carreró?

Jo el vaig conèixer tancat i es coneixia  com el “corraló”, i per Sant Joan i Sant Pere la mainada hi guardàvem la fusta per cremar a la foguera.

Al costat esquerre de la fotografia del 1945 s’hi pot observar el lateral de la façana de la finca confrontant (carrer Mallorca 360), que tenia uns encaixos en forma d’encoixinat de sanefa de carreus verticals de pedra, que escalant-los permetien entrar al corraló tancat.

L’any 1972 l’espai ocupat pel corraló va desaparèixer definitivament en construir-se la finca del carrer Mallorca 354-358, tal com es pot observar en la foto que segueix. 

Corraló  tapiat l’any 1972 per l’ edifici de Mallorca 354-358. Foto actual  J.M.Sans 

Quins altres records tens de la teva infantesa?

Jo vaig cursar estudis als Maristes a partir dels 8 anys, i tinc molt present l’ambient de poble que tenia al meu voltant, amb tota mena de botigues: el saló de neteja botes del Sr. Avelino, les sessions de cinema al Triana, el safareig públic del c/ Nàpols 231, i “l’escala fonda” (núm. 243) on hi vivia una parella de cecs de naixement molt coneguts al barri: el Sr. Joan i la Sra. Irene.

Recordo també les processons que organitzava la parròquia de la Sagrada Família, la benedicció de la Palma i la capelleta que ens deixaven a la botiga durant 15 dies per recollir almoina abans de lliurar-la a una altra botiga.

Pl. Sagrada Família 1960. En Lluís i la seva germana Eugènia. (Arxiu familiar)

Què en saps del refugi antiaeri que hi havia al c/ Nàpols?

Sé que va existir i que tenia dues entrades pel c/ Nàpols,  front al núm. 227 i 233 i dues més pel carrer València i Av. Diagonal, i que arribava fins al Pg. de Sant Joan, però igual com en d’altres famílies, els temes relacionats amb la guerra del 1936 i postguerra, es comentaven molt poc.

Plànol refugi Nàpols-Gaiolà. Font Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona

Quan te’n en vas fer càrrec del celler?

Al voltant de la dècada del 1980. Vaig aprofitar per fer una reforma per engrandir la botiga, eliminar dues habitacions que hi havia a continuació en la planta baixa, i respectar la porta exterior d’accés que és de ferro forjat i que potser havia estat instal·lada pel primer llogater del local que segurament era serraller.

Una altra cosa que vaig voler conservar és un armari, situat a la rebotiga actual, on guardem tota una col·lecció d’objectes professionals o personals.

Durant un temps vaig tenir l’ajut puntual de la meva germana Eugènia i de la meva esposa Cristina, fins que passat un temps es van dedicar a les seves respectives professions.

Porta d’accés des del carrer. Foto JM Sans

Parlem una  mica de l’armari?

A l’armari, entre d’altres, hi ha les 3 ampolletes de licor que mon avi  tenia a punt per celebrar la tornada d’un dels seus fills, per quan s’acabés la guerra del 36, però malauradament no va poder ser.  

Foto J.M Sans

 També hi ha estris professionals i el llibre de comptes del 1931.

Foto J.M Sans

Hi haurà 4ª generació familiar?

Ho veig difícil. El nostre fill ha triat el seu propi camí, i no es preveu continuïtat familiar.

Sap greu sentir això que dius, però malauradament no és el primer cas de botiguers del barri que s’han trobat i es troben en aquest punt després d’un llarg recorregut de dedicació continuada familiar a la mateixa activitat.

Lluís, agraïm l’estona que has dedicat, i i et transmetem la nostra admiració per l’esforç familiar de tres generacions amb dedicació continuada.

Josep M Sans i Aldomà

Maig 2024

 

Nota: Germanes Tallardà, Memòria Breu Passatge Gaiolà, pàg 15, 1996.

 

 

 

 

 

75è ANIVERSARI DE L’ESBART GAUDÍ

Avui conversem amb tres representants de l’Esbart Gaudí: En Pere Ferrer, com a president; la Rosa Soriano, com a tresorera i la Maite Font, com assessora, tots tres membres actius de l’Esbart Gaudí des de fa molts anys. Volem destacar que el proper novembre farà 75 anys de la fundació de la institució i des de l’Ateneu el Poblet i, concretament, des de la Comissió de Memòria Històrica, creiem que és un bon moment per parar-nos i parlar sobre l’Esbart com a reconeixement de la feina que els seus socis han fet durant tots aquests anys.

1er període: 1949-1975

Quan i a on es va fundar l’Esbart Gaudí?

Es va fundar al maig de 1949 a la Parròquia  de la Sagrada Família. Els fundadors eren membres de la Parròquia i del Casal Parroquial.

Qui formava part del grup inicial?

Un grup de gent jove aficionada a la dansa catalana i preocupats per difondre el folklore català.

I durant aquests primers anys, en plena dictadura, va ser molt difícil legalitzar l’Esbart Gaudí com a una Entitat?

No ens consta que hi hagués problemes. Potser també tenia a veure el fet de que ja existien altres esbarts; hi ha algun amb més de 100 anys. De totes maneres, les autoritats estaven al cas de les activitats de l’Esbart i quan hi havia les assemblees sempre hi anava la policia, com a mínim una estona i sempre recordaven que es parlés en castellà.


Programa de l’any 1958

I pel que fa al tema econòmic, tenien alguna subvenció?

En aquell moment no, tot eren quotes de socis. Posteriorment, ja en democràcia, l’Ajuntament sí va començar a donar alguna subvenció.

L'Entitat ha passat per diferents locals, oi?

És un llarg camí i per això posarem les diferents seus per ordre cronològic:

1 - Es va començar a la Parròquia de la Sagrada Família.

2 - Després al bar de Can Pau que estava regentat per un senyor que es deia Pepe, per això se’l coneixia com el Bar del Tío Pepe al carrer de Sicília, 284. Allà hi havia un teatret.


  1952-1953 c/de Sicília, 284

3 - Al local del cinema Niza anàvem sobretot per assajar.

4 - A la Cooperativa Obrera del Poblet, al carrer de València, 383. L’edifici de la Cooperativa era de tres plantes. A peu de carrer hi havia una botiga de queviures; a la primera planta estava la sala de jocs, la biblioteca i el café destinat als socis i veïns i a la segona planta s’ubicava la sala d’actes amb pati de butaques, escenari i els camerinos. Es feia teatre, sarsueles, dansa i altres activitats. Es va haver de marxar perquè van tirar a terra l’edifici. Va ser una pena, perquè s’hi estava molt bé.

5 - D’allà es va haver de marxar a uns locals industrials al carrer de Sicília, 251. Sempre eren locals de lloguer i quan havia problemes doncs s’havia de canviar de lloc.

6 - El Passatge Maiol, 3 va ser la seu de més llarga durada de l’Esbart. Vàrem estar des de 1973 fins 2017, 44 anys!


    Seu de l’Esbart al Passatge Maiol, 3

7 - Al Passatge Carsi, 3 on vam tenir la seu fins l’any 2019.

8 - Ara estem aquí, a l’Ateneu del Poblet que recorda una mica l’ambient de la Cooperativa, ja que és un lloc per acollir les entitats del barri.

Pel que fa al repertori, quins tipus de dansa es ballaven?

Durant aquest període del 1949-1975 eren totes de tipus tradicional.

I de les actuacions, en teniu memòria d’alguna important d’aquella època?

Al Saló del Consell de Cent de l’Ajuntament, al Palau de la Música,  al Palauet Albéniz pels llavors Prínceps d’Espanya, a Montserrat, a Pont de Suert per el Caudillo…


L’Esbart al Saló de Cent

I a l’estranger?

A l’any 1952 l’Esbart va anar a Perpinyà. De fet, tots els esbarts s’hi movien també pel sud de França.

2on període 1976-1999

En aquests anys les tres persones amb les que estem conversant en aquest període ja eren membres actius de l’Esbart.

Durant aquesta època, es va implementar l’interès per l’Esbart?

Doncs sí, hi havia una bona quantitat de socis i dansaires, potser es va arribar a uns 700 socis.

La Maite Font comenta que en aquella època ella era mestra dels infantils i eren quasi 40 nens i després hi havia també els juvenils. Els nens havien de fer-se socis, tant ells com els pares, ja que es demanava que hi hagués un tutor.

I el veïnat com responia?

Nosaltres creiem que la gent del barri ens apreciava i ens donava suport. Cal dir que tots els nens eren del barri.

I pel que fa a la vostra implicació al barri, com era la relació amb l’Associació de Veïns, per exemple?

La comunicació i col·laboració mútua era bona, però més com a companys que no en grans trobades.

Vàreu col·laborar d’alguna manera als Jocs Olímpics del 1992?

Sí, sí, als Olímpics i als Paralímpics. A la presentació, la coreografia inicial formava aquell “Hola” i la gent de l’Esbart hi va participar juntament amb gent d’altres Esbarts. Es demanava gent que tingués una certa disciplina i preparació dansaire.

Potser no s’ha explicat prou aquesta col·laboració de tots els Esbarts?

Clar, és que quan es parla dels Jocs Olímpics sempre es parla de voluntariat i la nostra Entitat entrava dins d’aquest grup.

I pel que fa a la incorporació de noves generacions, en aquest període es va fer canvis en el repertori?

Cap l’any 1992 es va començar a fer canvis, fins i tot vam introduir danses gallegues; es va canviar el vestuari i la manera de ballar, al igual que la dansa en general i l’Esbart es va adaptar als canvis que es feien arreu. No ens va costar perquè ens agradava molt ballar i en gaudirem molt. Pel que fa al vestuari, es va passar de confeccionar-ho les mares a que hi hagués un dissenyador i un sastre, i es va tenir molta més cura  d’on eren els balls perquè era molt important que els vestits corresponguessin realment al lloc d’origen del ball. Tenim molt vestuari, perquè per cada ball es requereix un vestuari especial.                        

                        L’esbart a l’Hospital de Sant Pau

Durant aquest segon  període es va celebrar el 50è aniversari.

Sí, sí, i es van dur a terme molts actes. Entre ells una conferència que va donar l’historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte que va fer el pregó a la seu del Districte de l’Eixample.

3er.període del 2000-2024

Sabem que l’Esbart es una de les Entitats Fundadores  de la Coordinadora d'Entitats de la Sagrada Família i va ser de la mà d’en Ramón Espín que s’hi va arribar. Potser ens podeu explicar qui va ser en Ramón Espín i per què va ser tan important per l’Esbart. 

En Ramón Espín va ser dansaire, mestre de dansa, president i qui va impulsar el Recital de Danses catalanes davant de la façana del naixement de la Sagrada Família. Cada any al juliol es fa aquest festival. En Ramon i el director de l’Esbart Sant Martí tenien molta amistat i entre els dos van organitzar aquest esdeveniment.

L’Esbart Sagrada Família organitza per primera vegada el Memorial Ramón Espín al 2007, oi?

Sí, sí, però ell, com hem dit, ho va organitzar abans i per això vam voler, a partir de l’any de la seva mort, al 2007, seguir amb la organització en forma de Memorial com a reconeixement de la seva tasca.

Ell era una persona molt vital que es bellugava molt. Era una persona que valia per tot, no li feia mandra res. Cadascú viu l’Esbart a la seva manera, però ell vivia per l’Esbart. Era molt actiu i tenia molts contactes, a més també tenia molt bona relació amb tots els esbarts.

I en aquest darrer període heu fet sortides a l’estranger?

Fins el 1999 el cos de dansa havia fet alguna sortida.

El dia 30 de juny d’enguany anirem a Perpinyà perquè també tenim molta amistat i mantenim molta relació amb el Esbart d’allà. Ells van venir aquí i ara els hi tornem la visita. El més bonic d’aquestes trobades és que no es tracta d’una competència; per exemple amb l'Esbart Sant Martí tenim un vincle molt fort, ells són un Esbart molt gran, però sempre que els demanem de col·laborar amb nosaltres ho fan encantats.

Parlem de les fidelitats dansaires? Les persones que han estat a l’Esbart continua sempre vinculada?

Hi ha de tot… cada vegada menys. Els nens mentre són petits s’apunten a l’Esbart però quan comencen l’adolescència ho deixen estar. A més a més ara les famílies tenen activitats de cap de setmana o marxen fora i llavors s’acaba l’Esbart…

En el nostre barri hi ha molts nouvinguts, s’han acostat a l’Esbart?

Al nostre, no. Sabem que en algun altre Esbart hi ha un parell o tres persones nouvingudes.

En el món casteller, potser que hi van?

Però els castellers tenen molta gent i també es coneix més a l’estranger i també hi ha molta difusió, al contrari que per la dansa catalana que no hi ha pràcticament difusió. De fet, la dansa en sí mateixa, és l’art més perjudicat… Es té poca cultura dansaire al nostre país. 

Està clar que l’Esbart Gaudí ha fet molt per la dansa i la cultura i això queda evidenciat pels 75 anys de vida sense interrupcions.

L’esbart, tot i les dificultats, està viu encara, i si s’arriba a no poder ballar sempre es podria transformar en una entitat d’organització de jornades.

Hi ha dificultats per a tots els Esbarts, sobretot a les ciutats, potser hi ha activitats culturals d’aquest tipus que s’han recuperat als pobles, oi?

Tot èpoques i l’Esbart no és una excepció.

Quants cops assajeu?

S’han de fer normalment 2 assajos a la setmana, com a mínim un. Això és un tema que lliga molt i no és fàcil dedicar-hi el temps necessari.

Com ho veieu en el futur i com us sentiu aquí a l’Ateneu?

Ens pensàvem que podríem conviure més amb altres entitats però veiem que encara falta una mica més d’activitat aquí a l’Ateneu. El dia que el bar funcioni serà un lloc de relació entre les persones de les diferents entitats i potser això contribuirà a la relació i a incrementar l’interès per aquestes.

Ara pel 75è aniversari s’ha fet una crida als ex dansaires per ballar tots junts al festival del novembre.

Quan vàrem celebrar el 50è aniversari va venir gent de Mèxic, de Madrid, d’altres pobles... i ens vam trobar més de 100 dansaires. Va ser una trobada molt emotiva.

Per acabar, els desitjo sort i els agraeixo en nom de la Comissió de la Memòria Històrica del Poblet el temps que ens han dedicat per explicar la història de la Entitat.

Carmen Dobaño Pané

Maig de 2024

 *Totes les fotografies han estat cedides per l’Esbart Gaudí

EL BAR DOVER, CAFETERIA AMERICANA

 El nostre barri té un record ben viu del “Bar DOVER Cafeteria Americana”, situat al carrer Còrsega nº 573, dins del bloc conegut com CLIP, i que actualment es diu Plateas. La Teresa i la Montse Mata Garriga ens expliquen la seva història començant per com i quan la seva família se'n va fer càrrec del bar.       

Les germanes Mata Garriga

Els Orígens

  El pare Joan Mata Marimón, nascut a Sant Joan de Mediona, treballava de cambrer al Bar París (C/ París nº 18) que encara avui està en funcionament. L'amo d'aquest bar era de Lliçà d'Amunt igual que la nostra mare, la Pepita Garriga Marquès, que quan baixava a Barcelona anava al citat bar i així és com es van conèixer els nostres pares.

  L’any 1955 els pares es van casar i van arrendar el bar Dover, iniciant així el seu propi negoci. Ells no van canviar ni el nom ni l'aparença del bar que ja funcionava i que era molt emblemàtic i modern per l'època. El senyor Rodón, primer propietari, va decorar el bar a imatge del bar Kansas, que estava ubicat al Passeig de Gràcia nº 65. Era com entrar en un bar americà i precisament per això el va anomenar “Dover Cafeteria Americana”.

Escut del Dover i interior del bar als anys 50, Arxiu familiar

La família

  Poc després d'arribar al barri neix la Teresa al mateix bar -on vivíem- perquè teniem una familiar que era llevadora i que va ajudar al part de la mare. Cinc anys després, la Montse ja va néixer en una clínica.

  L’any 1967, quan la mare tenia 39 anys, la Teresa tenia 10 i la Montse 5, el pare es mor amb només 42 anys. Feia poc que els pares comentaven entre ells la possibilitat de deixar el negoci per canviar de feina però amb la mort del pare, a la mare l'únic que li queda per tirar endavant amb les dues filles petites és el bar Dover. Nosaltres érem tan petites quan el pare va morir que no tenim gaires records d'ell, sinó és pel que ens explicava la mare. 

  Sempre vam viure a la darrera botiga, que va ser casa nostra durant la infantesa i joventut, fins que ens vam casar; de fet ens va costar molt acostumar-nos a passar del bar a peu pla per anar a viure en pisos.

  Els pares ens van dur a l'escola La Inmaculada d'Horta perquè volien una escola que estigués més a prop de la muntanya per a respirar millor. Hi anàvem -amb autocar- cada dia de la setmana i fins i tot dissabte al matí. Quan va morir el pare l'escola va insistir perquè continuéssim allà els estudis i així va ser.

  El Dover ha estat a més decisiu per a nosaltres en un altre aspecte: ambdues ens vam casar amb uns xicots clients del bar. 

Els pares a la barra. Anys 60. Fons familiar

El bar

   Quan vivia el pare, el  bar Dover s'obria tots el dies de la setmana; la mare en quedar vídua  tancava els dimecres. L'horari era entre les set i vuit del matí fins les dotze o quarts d'una de la matinada quan marxava el darrer client. Amb tots aquests anys vam tenir fins a dos cambrers alhora per ajudar a servir al bar. Un d'ells fins i tot dormia a l'altell de la rebotiga. De cambrers n'hi havia de tota mena, però la fidelitat en aquells temps era més llarga i constant: abans ser cambrer era un ofici, ara tothom s'hi atreveix.

  Els cambrers sovint posaven ordre si hi havia algun problema amb l'alcoholisme; això facilitava la feina a la mare al Dover, però també recorden amb agraïment que entre el sereno i el vigilant l’havien ajudat molt estant amatents a l'hora de tancar.

  Els horaris quan vivia el pare eren diferents, ja que es repartien la feina: la mare era qui obria el bar al matí amb el cambrer i el pare era el que preparava les tapes; el vespre el tancava el pare.     

El pare a la cafetera i assegut als tamborets plegables de la barra. Arxiu familiar

  Teníem una clientela molt variada, que incloïa militars que vivien a Padilla amb Avinguda Gaudí. A primera hora del matí es servien cafès, amb alguna beguda alcohòlica a dins. Després, la gent que treballava pels voltants o al passatge del CLIP venien a esmorzar, demanaven la beguda al bar i portaven l’entrepà de casa, tot i que nosaltres si que fèiem d’entrepans. Al migdia no oferíem menús, però servíem aperitius i tapes calentes, que feia el pare i que deien eren molt bones; de la mare recordem una salsa tipus Espinaler boníssima, però no li vam demanar la recepta i ara ens sap greu. Després de l’hora de dinar era el torn dels cafès i als vespres venien els joves a fer alguna beguda i a l’altell normalment hi anaven les ‘parelletes’. A darrera hora, al vespre, sempre hi havia gent que no tenia ningú a casa i s’allargava prenent alguna copa.

  El dia amb més clientela era el Diumenge de Rams. La gent venia a fer unes tapes i una beguda; els nens i nenes podien jugar al carrer i aquell dia trèiem de casa fins la darrera cadira. El Dover s’omplia de gom a gom, perquè el bar estava entre les esglésies de la Sagrada Família i de l’Esperit Sant. També s’aplegava molta gent a amb l’aparició de la Televisió a veure els Festivals d’Eurovisió i els partits de futbol; allò semblava una festa. Al carrer Còrsega-Lepant quan s’instal·lava l’envelat de Festa Major era festa grossa al barri i al bar, amb balls i xocolatades. 

Ball i xocolatada a l’envelat. Arxiu familiar 

  Com a clients coneguts podem esmentar a l’Antonio Franco -director molts anys de El Periódico- que vivia a una escala just al davant; l’actor Jordi Martínez, que treballava al Banco Exterior d’Espanya a la cantonada amb Padilla i venia a esmorzar cada dia; l’Olga Merino, periodista i escriptora que acudia amb la família, que vivia a l’escala del costat i el seu avi era client habitual. 

Germanes Mata Garriga treballant al bar. Principis dels 80. Arxiu familiar

El barri

 El record que tenim és que la mare i nosaltres mateixes vam rebre molta ajuda de l’entorn. Era un carrer del barri on et senties sempre acompanyat per gent coneguda. Una de les coses que la Montse recorda amb nostàlgia, és quan alguns clients una mica més grans que ella l’ajudaven amb els deures de matemàtiques o allò que fes falta. Era com un poble. Sempre jugavem al carrer i aquest va ser el nostre paradís infantil.

  De fet, amb la Sra. Puig, de la botiga Juany situada a la cantonada amb Lepant on venien roba de casa i pijames, sempre vam tenir una molt bona relació que es manté encara avui en dia. Quan va morir el pare, la Montse es va quedar amb ells el dia de l’enterrament i fins i tot va marxar de vacances aquell any amb la família Puig. També hi havia relació amb la família Serrano, d’una botiga de queviures i pernils, situada on ara està El Senglar

  Altres botigues que recordem són en la mateixa vorera del carrer Còrsega la barberia Berbegal que encara funciona. Han desaparegut Novo Punt on venien roba i a dins de la rebotiga feien la confecció; la impremta i papereria Francis; una bodega on ara hi ha el comerç de roba Gaimu, una casa de mobles i el Banc Exterior de España. A la vorera del davant hi havia la Formatgeria Llop, un taller de cotxes, una altra botiga de queviures i a la cantonada amb Lepant el Restaurant Rodri. També el Bar Cepa, que van venir més tard al xamfrà oposat i encara continua obert.  

Carrer Còrsega Lepant. Principis anys 60,s Arxiu familiar 

El tancament

  El bar es va tancar quan amb el pas del temps calia donar-li una volta i fer reformes importants que la mare amb 59 anys no s’hi va veure amb cor de fer; estava molt cansada i gastada de tant treballar. A més les filles vam voler estudiar per seguir endavant amb les nostres vides; una infermeria i l’altre biologia.       

  El dia el 15 de novembre del 1985 la família va plegar de treballar al Dover. Es van fer portes obertes i vam tenir una resposta molt bonica: va venir moltíssima gent per fer el comiat. Casualment o no, aquell dia el rellotge del bar es va aturar i no ha tornat a funcionar. Conservem el quadre de l’indi que teníem penjat al bar.  

Rellotge i perfil de Manhattan. Arxiu familiar

  Agraïm a la Teresa i la Montse per haver volgut compartir totes aquestes vivències i fotografies, que aporten fets i detalls a la memòria del nostre barri.

Laura Ponce Alseda i Josep Lluis Campa Planas

Abril 2024