75è ANIVERSARI DE L’ESBART GAUDÍ

Avui conversem amb tres representants de l’Esbart Gaudí: En Pere Ferrer, com a president; la Rosa Soriano, com a tresorera i la Maite Font, com assessora, tots tres membres actius de l’Esbart Gaudí des de fa molts anys. Volem destacar que el proper novembre farà 75 anys de la fundació de la institució i des de l’Ateneu el Poblet i, concretament, des de la Comissió de Memòria Històrica, creiem que és un bon moment per parar-nos i parlar sobre l’Esbart com a reconeixement de la feina que els seus socis han fet durant tots aquests anys.

1er període: 1949-1975

Quan i a on es va fundar l’Esbart Gaudí?

Es va fundar al maig de 1949 a la Parròquia  de la Sagrada Família. Els fundadors eren membres de la Parròquia i del Casal Parroquial.

Qui formava part del grup inicial?

Un grup de gent jove aficionada a la dansa catalana i preocupats per difondre el folklore català.

I durant aquests primers anys, en plena dictadura, va ser molt difícil legalitzar l’Esbart Gaudí com a una Entitat?

No ens consta que hi hagués problemes. Potser també tenia a veure el fet de que ja existien altres esbarts; hi ha algun amb més de 100 anys. De totes maneres, les autoritats estaven al cas de les activitats de l’Esbart i quan hi havia les assemblees sempre hi anava la policia, com a mínim una estona i sempre recordaven que es parlés en castellà.


Programa de l’any 1958

I pel que fa al tema econòmic, tenien alguna subvenció?

En aquell moment no, tot eren quotes de socis. Posteriorment, ja en democràcia, l’Ajuntament sí va començar a donar alguna subvenció.

L'Entitat ha passat per diferents locals, oi?

És un llarg camí i per això posarem les diferents seus per ordre cronològic:

1 - Es va començar a la Parròquia de la Sagrada Família.

2 - Després al bar de Can Pau que estava regentat per un senyor que es deia Pepe, per això se’l coneixia com el Bar del Tío Pepe al carrer de Sicília, 284. Allà hi havia un teatret.


  1952-1953 c/de Sicília, 284

3 - Al local del cinema Niza anàvem sobretot per assajar.

4 - A la Cooperativa Obrera del Poblet, al carrer de València, 383. L’edifici de la Cooperativa era de tres plantes. A peu de carrer hi havia una botiga de queviures; a la primera planta estava la sala de jocs, la biblioteca i el café destinat als socis i veïns i a la segona planta s’ubicava la sala d’actes amb pati de butaques, escenari i els camerinos. Es feia teatre, sarsueles, dansa i altres activitats. Es va haver de marxar perquè van tirar a terra l’edifici. Va ser una pena, perquè s’hi estava molt bé.

5 - D’allà es va haver de marxar a uns locals industrials al carrer de Sicília, 251. Sempre eren locals de lloguer i quan havia problemes doncs s’havia de canviar de lloc.

6 - El Passatge Maiol, 3 va ser la seu de més llarga durada de l’Esbart. Vàrem estar des de 1973 fins 2017, 44 anys!


    Seu de l’Esbart al Passatge Maiol, 3

7 - Al Passatge Carsi, 3 on vam tenir la seu fins l’any 2019.

8 - Ara estem aquí, a l’Ateneu del Poblet que recorda una mica l’ambient de la Cooperativa, ja que és un lloc per acollir les entitats del barri.

Pel que fa al repertori, quins tipus de dansa es ballaven?

Durant aquest període del 1949-1975 eren totes de tipus tradicional.

I de les actuacions, en teniu memòria d’alguna important d’aquella època?

Al Saló del Consell de Cent de l’Ajuntament, al Palau de la Música,  al Palauet Albéniz pels llavors Prínceps d’Espanya, a Montserrat, a Pont de Suert per el Caudillo…


L’Esbart al Saló de Cent

I a l’estranger?

A l’any 1952 l’Esbart va anar a Perpinyà. De fet, tots els esbarts s’hi movien també pel sud de França.

2on període 1976-1999

En aquests anys les tres persones amb les que estem conversant en aquest període ja eren membres actius de l’Esbart.

Durant aquesta època, es va implementar l’interès per l’Esbart?

Doncs sí, hi havia una bona quantitat de socis i dansaires, potser es va arribar a uns 700 socis.

La Maite Font comenta que en aquella època ella era mestra dels infantils i eren quasi 40 nens i després hi havia també els juvenils. Els nens havien de fer-se socis, tant ells com els pares, ja que es demanava que hi hagués un tutor.

I el veïnat com responia?

Nosaltres creiem que la gent del barri ens apreciava i ens donava suport. Cal dir que tots els nens eren del barri.

I pel que fa a la vostra implicació al barri, com era la relació amb l’Associació de Veïns, per exemple?

La comunicació i col·laboració mútua era bona, però més com a companys que no en grans trobades.

Vàreu col·laborar d’alguna manera als Jocs Olímpics del 1992?

Sí, sí, als Olímpics i als Paralímpics. A la presentació, la coreografia inicial formava aquell “Hola” i la gent de l’Esbart hi va participar juntament amb gent d’altres Esbarts. Es demanava gent que tingués una certa disciplina i preparació dansaire.

Potser no s’ha explicat prou aquesta col·laboració de tots els Esbarts?

Clar, és que quan es parla dels Jocs Olímpics sempre es parla de voluntariat i la nostra Entitat entrava dins d’aquest grup.

I pel que fa a la incorporació de noves generacions, en aquest període es va fer canvis en el repertori?

Cap l’any 1992 es va començar a fer canvis, fins i tot vam introduir danses gallegues; es va canviar el vestuari i la manera de ballar, al igual que la dansa en general i l’Esbart es va adaptar als canvis que es feien arreu. No ens va costar perquè ens agradava molt ballar i en gaudirem molt. Pel que fa al vestuari, es va passar de confeccionar-ho les mares a que hi hagués un dissenyador i un sastre, i es va tenir molta més cura  d’on eren els balls perquè era molt important que els vestits corresponguessin realment al lloc d’origen del ball. Tenim molt vestuari, perquè per cada ball es requereix un vestuari especial.                        

                        L’esbart a l’Hospital de Sant Pau

Durant aquest segon  període es va celebrar el 50è aniversari.

Sí, sí, i es van dur a terme molts actes. Entre ells una conferència que va donar l’historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte que va fer el pregó a la seu del Districte de l’Eixample.

3er.període del 2000-2024

Sabem que l’Esbart es una de les Entitats Fundadores  de la Coordinadora d'Entitats de la Sagrada Família i va ser de la mà d’en Ramón Espín que s’hi va arribar. Potser ens podeu explicar qui va ser en Ramón Espín i per què va ser tan important per l’Esbart. 

En Ramón Espín va ser dansaire, mestre de dansa, president i qui va impulsar el Recital de Danses catalanes davant de la façana del naixement de la Sagrada Família. Cada any al juliol es fa aquest festival. En Ramon i el director de l’Esbart Sant Martí tenien molta amistat i entre els dos van organitzar aquest esdeveniment.

L’Esbart Sagrada Família organitza per primera vegada el Memorial Ramón Espín al 2007, oi?

Sí, sí, però ell, com hem dit, ho va organitzar abans i per això vam voler, a partir de l’any de la seva mort, al 2007, seguir amb la organització en forma de Memorial com a reconeixement de la seva tasca.

Ell era una persona molt vital que es bellugava molt. Era una persona que valia per tot, no li feia mandra res. Cadascú viu l’Esbart a la seva manera, però ell vivia per l’Esbart. Era molt actiu i tenia molts contactes, a més també tenia molt bona relació amb tots els esbarts.

I en aquest darrer període heu fet sortides a l’estranger?

Fins el 1999 el cos de dansa havia fet alguna sortida.

El dia 30 de juny d’enguany anirem a Perpinyà perquè també tenim molta amistat i mantenim molta relació amb el Esbart d’allà. Ells van venir aquí i ara els hi tornem la visita. El més bonic d’aquestes trobades és que no es tracta d’una competència; per exemple amb l'Esbart Sant Martí tenim un vincle molt fort, ells són un Esbart molt gran, però sempre que els demanem de col·laborar amb nosaltres ho fan encantats.

Parlem de les fidelitats dansaires? Les persones que han estat a l’Esbart continua sempre vinculada?

Hi ha de tot… cada vegada menys. Els nens mentre són petits s’apunten a l’Esbart però quan comencen l’adolescència ho deixen estar. A més a més ara les famílies tenen activitats de cap de setmana o marxen fora i llavors s’acaba l’Esbart…

En el nostre barri hi ha molts nouvinguts, s’han acostat a l’Esbart?

Al nostre, no. Sabem que en algun altre Esbart hi ha un parell o tres persones nouvingudes.

En el món casteller, potser que hi van?

Però els castellers tenen molta gent i també es coneix més a l’estranger i també hi ha molta difusió, al contrari que per la dansa catalana que no hi ha pràcticament difusió. De fet, la dansa en sí mateixa, és l’art més perjudicat… Es té poca cultura dansaire al nostre país. 

Està clar que l’Esbart Gaudí ha fet molt per la dansa i la cultura i això queda evidenciat pels 75 anys de vida sense interrupcions.

L’esbart, tot i les dificultats, està viu encara, i si s’arriba a no poder ballar sempre es podria transformar en una entitat d’organització de jornades.

Hi ha dificultats per a tots els Esbarts, sobretot a les ciutats, potser hi ha activitats culturals d’aquest tipus que s’han recuperat als pobles, oi?

Tot èpoques i l’Esbart no és una excepció.

Quants cops assajeu?

S’han de fer normalment 2 assajos a la setmana, com a mínim un. Això és un tema que lliga molt i no és fàcil dedicar-hi el temps necessari.

Com ho veieu en el futur i com us sentiu aquí a l’Ateneu?

Ens pensàvem que podríem conviure més amb altres entitats però veiem que encara falta una mica més d’activitat aquí a l’Ateneu. El dia que el bar funcioni serà un lloc de relació entre les persones de les diferents entitats i potser això contribuirà a la relació i a incrementar l’interès per aquestes.

Ara pel 75è aniversari s’ha fet una crida als ex dansaires per ballar tots junts al festival del novembre.

Quan vàrem celebrar el 50è aniversari va venir gent de Mèxic, de Madrid, d’altres pobles... i ens vam trobar més de 100 dansaires. Va ser una trobada molt emotiva.

Per acabar, els desitjo sort i els agraeixo en nom de la Comissió de la Memòria Històrica del Poblet el temps que ens han dedicat per explicar la història de la Entitat.

Carmen Dobaño Pané

Maig de 2024

 *Totes les fotografies han estat cedides per l’Esbart Gaudí