LA BODEGA DEL POBLET, D’EN JOSEP COLLADO I DE LA MARIA VICTORIA

   Avui conversem amb la Maria Victoria Garcia Moreno, nascuda a la ciutat de Granada l’any 1950 i veïna del Poblet d’ençà el 1972, quan es va casar amb en Josep Collado i Collado.

En Josep va ser un gran enamorat de la seva ciutat, oi?

Cert, en el seu llibre, “El Poblet. Un Barri de Sant Martí de Provençals” (1), hi va escriure la següent dedicatòria :  

“a mi padre, que sin haber nacido en esta ciudad, me ha enseñado a amar Barcelona”.

I jo hi afegiria, que aquesta  estimació va ser superada per la que va sentir pel seu barri del Poblet on hi va néixer l’any 1947, i on hi gaudí d’ una infantesa i d’una adolescència, envoltada de bons amics, amb els qui compartia un  fort sentiment  de pertinença al barri, que el va dur a involucrar-se en l’activisme veïnal de la seva època, inicialment des de l’Associació de Veïns Sagrada Família, i més endavant, des de la ”Bodega” que tots dos vàrem regentar durant 17 anys.

Què ens pots explicar  del seu activisme veïnal ?

Va estar vinculat activament a l’Associació de Veïns Sagrada Família, fundada l’any 1970, arribant-ne a ser Vicepresident. En aquella època, l’Associació aplegava molta gent jove, de 20 a 30 anys, amb moltes ganes de recuperar llibertats, i lluitar per reinstaurar la Festa Major (1974), obtenir espais verds com la Plaça Gaudí (1981), i d’altres reivindicacions veïnals.

Recordo especialment la Festa Major de l’any 1982, quan en Lluís Bonet, Arquitecte-Director de les obres del Temple, va autoritzar un castell de focs des de la torre del temple com a cloenda de la Festa, que segurament avui no seria possible.

    Font arxiu personal M.Victoria Garcia

Més endavant, la feina ja li ocupava molt més temps, i va haver de reduir la seva activitat veïnal.

I tu Victoria, tenies alguna ocupació externa?

Sí, des del 1974 fins al 1995 vaig regentar una botiga vinculada amb “Granges La Catalana” ubicada al carrer de Padilla 214, que per aquella època no era una via gaire comercial. A la meva botiga, a part de servir llet i nata fresca del dia, que em duien a les 6 del matí, també hi despatxava pa del ja desaparegut “Forn de pa Montserrat” del c/ Marina-Aragó, cuit amb llenya, molt apreciat pel veïnat i que la família Puiggròs, amos dels forns de l’Avinguda Gaudí, s'havien traspassat l’any 1970.

https://es.restaurantguru.com/Forn-Montserrat-Barcelona-2

Enfront de la botiga tenia la fàbrica tèxtil NERVA, desapareguda al voltant de 1990 (2), i altres fabriques del carrer de València.

Aquesta part del Poblet, on jo tenia la botiga, no era tan poble com al voltant de la casa de pisos del carrer València-Marina, on havia nascut en Josep i on els seus pares, provinents d’uns poblets de l’Alt Millars (País Valencià), s’hi van instal·lar en arribar a  Barcelona.

Quan vàreu decidir de fer-vos càrrec de la Bodega ?

Va ser l’any 1997 quan, en quedar-se sense feina en Josep, vàrem decidir arrendar la Bodega del c/ Sardenya 302, coneguda com “Cal Tino”. Aquest local que ja existia des del 1903, havia passat per diverses mans, i ens va semblar una oportunitat. Una de les primeres coses que vàrem fer va ser de rebatejar-la com la “La Bodega del Poblet”.

La vàrem regentar durant 17 anys. Jo, a la cuina, i en Josep a la barra, fins que es va jubilar el 2014 amb 67 anys.



        Font web “bares históricos” 2011

La nostra clientela era molt fidel, i el local esdevingué un centre de reunió veïnal, social, política  i futbolística que acollia tant gent gran com jove, tot compartint un molt bon ambient,  alhora que gaudien de les nostres tapes casolanes, sempre acompanyades d’un bon vermut del país amb tocs amargants de recepta pròpia.

Les parets del local estaven plenes de fotos antigues del barri, pròpies o de donacions d’alguns clients, i de cartells de la 2a República, tal com es detalla en un reportatge de televisió del 2014 (3).

La bodega la vàrem traspassar tal com estava, però desgraciadament la nova direcció no se’n va sortir, i l’any 2020 va tancar definitivament l’activitat. I per acabar-ho d’adobar, aquest 2023, el fons immobiliari propietari de l’edifici, n’ha fet el desguàs total amb la pèrdua de material vinculat amb la memòria del barri.

        2023 Josep M Sans                                                                                           

Quan comença en Josep a escriure el seu llibre?

Ho va fer a partir de la seva jubilació, destinant-hi més de dos anys per a endreçar la molta documentació recopilada que tenia, a destriar els seus records, les anècdotes personals, i les moltes converses tingudes  amb gent gran del barri. Tot plegat, el 2018, amb l’ajut dels nostres fills, va preparar una edició d’uns 15 exemplars del seu llibre “El Poblet. Un barri de Sant Martí de Provençals”, que va poder repartir en vida.

                    Web AA. veïns

Victoria, moltes gràcies  pel  teu testimoni , que ens permet retre aquest merescut homenatge al teu marit Josep, a qui considerem un pioner i referent de la recuperació de la Memòria Històrica del Poblet, i que ens ha llegat aquest llibre, que convidem als nostres lectors a descarregar-se’l tot accedint al web de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família inclòs en la ja citada referència (1) .

    Josep Maria Sans i Aldomà

    Setembre 2023

Referències

(1) Llibre Josep Collado :  https://www.avvsagradafamilia.net/el-poblet-un-barrio-de-sant-marti-de-provencals-josep-collado/     

(2) El 6 d’octubre del 1992 el diari EL PAIS publicava la noticia del trasllat de la fàbrica a Portugal on la mà d’obra era més barata.

(3) Vídeo de El Punt Avui TV: https://youtu.be/f9IT0pE_B6Y