Iniciem avui una nova sèrie d’articles dedicats a construccions singulars del barri, sigui per raons constructives, artístiques o de qualsevol altra índole, a la qual anomenarem precisament EDIFICACIONS SINGULARS.
Aquests articles podran estar dedicats tant a construccions de tipus públic, com a edificis d'habitatges, o bé a monuments artístics, fanals, fonts, etc., que són al carrer a la vista de tots.
El disseny d'aquests articles serà el següent:
• Capçalera: Títol genèric de la sèrie, número de publicació i nom de la construcció.
• Denominació: Nom de la construcció.
• Ubicació. Direcció d'aquesta.
• Categoria. Raó per la que s’inclou en aquests articles.
• Sobresurt: Conjunt en general, façana, o qualsevol altre element.
• Explicació; Comentaris i fotografies
• Plànol de Situació:
Totes aquestes dades i el seu ordre, les podem veure en el primer article que s'adjunta.
EDIFICACIONS SINGULARS – 1 - BALCONS DE BARCELONA
Denominació: Balcons de Barcelona.
Ubicació: Carrer dels Enamorats núm. 5.
Categoria: Edifici d’interès artístic.
Sobresurt: Façana lateral.
Explicació:
La campanya “Barcelona, posa't guapa” (1) que va impulsar l'Ajuntament de Barcelona entre els anys 1985 i 2001 per fomentar la rehabilitació d'edificis i millora del paisatge urbà, va donar com a resultat la millora de moltes façanes i parets mitgeres d'una gran part de construccions barcelonines.
Una d'elles és la que ens ocupa, concretament la façana lateral d'aquest edifici que dóna a la plaça de Pablo Neruda, anomenada Balcons de Barcelona. (2) El mural va ser creat el 1992 pel grup francès Cité de la Création (3) format per una cooperativa d'artistes de la ciutat de Lyon i especialitzat en grans murals que van ser guanyadors del premi Decenni Cultural de la UNESCO.
Va ser inaugurat el 29 de febrer de 1992 per l'alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, i el de la ciutat de Lyon, Michel Noir, a més d'Antonia Macià (vídua de Josep Tarradellas) i la filla de Joan Miró.
El mural simula una façana amb balcons, on es poden veure personatges rellevants de la ciutat comtal de diverses èpoques, o bé mirant al carrer o bé xerrant entre ells, i ens observen des de les altures com si ens volguessin saludar. Aquests personatges són:
Planta Baixa: Raquel Meller i Mercè Rodoreda.
1r Pis: Jacint Verdaguer, Joan Miró, Carmen Amaya, Pablo Picasso, Josep Anselm Clavé, Pau Casals i Antonio Machín.
2n Pis: Antoni Gaudí, Bartomeu Robert, Ildefons Cerdà, Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Tarradellas i Francès de Paula Rius i Taulet.
3r Pis: Joan Maragall, Pompeu Fabra, Francesc Ferrer i Guàrdia, Ignacio Barraquer i Narcís Monturiol.
4t Pis: Àngel Guimerà i Margarita Xirgu
5è Pis: Santiago Rusiñol.
Terrassa: Joaquín Blume i Cristóbal Colón.
L'edifici va ser reformat l'any 1989, moment en què va apareix un espai lliure on havien de ser els números 1 i 3 del carrer dels Enamorats, quedant una petita plaça que va ser batejada com plaça Pablo Neruda, al costat de la plaça de la Hispanitat, entre Aragó i Diagonal.
També va quedar a la vista la paret mitgera d'aquest edifici, d'uns 400 m², força lletja i buida, que va ser objecte d'aquestes pintures.
Al començament d'estiu del 2024, aquest mural patia dos problemes:
El sol començava a menjar-se els colors de les pintures.
Un acte vandàlic va destrossar la zona esquerra de la planta baixa, tal com podem veure a les fotografies adjuntes. Segons la farmacèutica dels baixos de l'edifici aquesta destrossa es va perpetrar la primavera d'aquest mateix any, i un pintor de l'Ajuntament es va oferir a reparar-ho, però la comunitat de veïns de moment ho va deixar estar.
Al començament de la tardor d'aquest mateix any es podien veure les pintures restaurades. No sabem si aquesta reparació al final es va dur a terme fent cas dels serveis municipals, o bé per altres mitjans, però el cert és que la reparació es va fer.
PLÀNOL DE SITUACIÓ: (4)
Pau Martínez Dalmau
Febrer 2025
1. Barcelona posa't guapa. Autor Carles Arbolí 7/12/2010. Publicat per el Diari ARA.
2. La Barcelona de la Democracia. Mejora del paisaje urbano, Balcones de Barcelona 1992. Autores: Jaume Fabre, Josep Mª Huertas i Elena Massons
3. Cité Creation. www.citecreation.fr
4. Sede electrónica del catastro. www.sedecatastro.gob.es/cycbieninmueble/ovcbusqueda.aspx