ATENEU EL POBLET. CRÒNICA D'UNA VICTÒRIA VEÏNAL Part 3

 La recta final (2019)

Engega el 2019 amb una nova Jornada Participativa on es presenta i s'aprova el projecte de Gestió Comunitària de l'Ateneu, i s'acorda sol·licitar a l'Ajuntament una subvenció per a preparar una exposició de la Memòria Històrica del Barri per quan es faci la inauguració del local.

Font Associació Cultural El Poblet (2019-gener)

A la jornada del febrer s'aproven els principis rectors de les tres comissions de l'Ateneu: “participació i arrelament”, “formació i creixement” i “arts escèniques i audiovisuals”.

El 6 d'abril es celebra la primera Assemblea General de l'Associació Cultural el Poblet, amb el nomenament de la primera Junta Permanent de l'Associació, que queda constituïda de la següent manera:

   President: Gerard Muñoz

   Secretària: Consol Montenegro

   Tresorer: Joan Itxaso

   Vocals: Caterina Torres, Enrique Seijas, Francesc Solà, Javier Rofin, Jordi Xicart i Maria Teresa Font

Es valida el projecte de conveni 2019 i 2020 presentat a l'Ajuntament, i es notifica l'endarreriment de les obres per un problema de filtracions d'aigua no resoltes (1).

A partir de maig, és la Junta Permanent de l'Associació qui marca les directrius a seguir, i el seu president signa a la Seu del Districte el Conveni de Gestió Cívica, que preveu les aportacions econòmiques que rebrà l'Associació per gestionar l'Ateneu durant els exercicis 2019 i  2020. (2).

Es convoca una  última Jornada Participativa per al dia 1 de juny, amb una crida molt eloqüent i desitjada: PLA D'INICI.

  Arxiu personal JM Sans (2019-juny)

En aquesta Jornada s'informa de l'estat de les obres, i de la previsió d'instal·lar-se al local el mes de setembre i d'inaugurar-lo el mes d'octubre.

S'acorda d'activar immediatament les tres comissions aprovades al febrer, tot tenint en compte la subvenció atorgada per l'Ajuntament per a fer front a la inauguració, que entre altres contempla una exposició de memòria històrica del barri.


       Imatges Jornada Participativa juny 2019. Arxiu personal JM Sans

El 20 de juny es constitueix el grup de treball que seria l'embrió de la futura Comissió Memòria Històrica Barri EL POBLET, per atendre l'encàrrec rebut de preparar el contingut expositiu al voltant de la memòria del barri dels darrers 150 anys.

Durant el juliol es treballa intensament per acordar l'estructura del contingut de l'exposició que s'acabarà muntant en 4 panells d'aproximadament 6 m2 cadascun, amb fotos i lletra grossa, i que es descriu en aquest reportatge  posterior de BTV de l'octubre:

https://beteve.cat/historia/ateneu-el-poblet-exposicio-origens-barri-sagrada-familia/

El 14 de setembre la Junta Permanent de l'Associació convoca a tot  el voluntariat  del Grup Ateneu Barri a la primera trobada al nou local i es comunica oficialment que la inauguració de l'ATENEU EL POBLET serà el 19 d’octubre de 2019. 

   Arxiu personal JM Sans (2019)

És així com arribem al final d’aquesta sèrie de 3 articles destinats a explicar breument la crònica d’una gran victòria veïnal, tot transcrivint la nota i algunes de les imatges que el mateix ATENEU va publicar a la seva pàgina web a propòsit de la inauguració del local:

 El 19 d’octubre vam inaugurar l’Ateneu del Poblet!

La inauguració va durar fins al migdia, i va ser possible gràcies a la participació de les diferents persones voluntàries de les diferents entitats que porten gran part de la trajectòria de l’Ateneu abans de l’apertura. Durant el matí totes les persones que van venir van poder gaudir de la presentació de l’exposició del grup de treball de Memòria Històrica del barri i d’un recorregut pels diferents espais de l’Ateneu on es van trobar diferents actuacions en directe de música d’alumnes de l’Escola de Música Accent i petits esquetxos de teatre dels grups Dinàmics i la Troupe del Teatre. També, per les més menudes, hi havia un taller de clauers de fusta dinamitzat per La Quitxalla. A l’auditori, vam comptar amb l’actuació de l’Esbart Gaudí, el Cor Polifònic, l’orquestra de Escola de Música Accent i un petit parlament de les diferents persones que han estat en el procés de creació de l’Ateneu des de l’inici i algunes de les persones de les Comissions de Treball. Per acabar, vam fer un piscolabis estrenant la zona del bar! 

Gràcies a totes les persones que vau venir, sobretot a les entitats per fer-ho possible, però tampoc ens volem oblidar de les altres entitats que van participar i finalment no van poder realitzar les activitats per motius externs, que són AE Gaudí, Beirão Percussió, AE Anselm Albareda, la Fal·lera Gegantera de Sagrada Família i Castellers de la Sagrada Família.” 

 

Llarga vida a l’Ateneu EL POBLET!

Josep M Sans i Aldomà

Comissió Memòria Històrica El Poblet

Juliol 2024

 

Notes

(1) Butlletí Associació de Veïns i Veïnes S.F., núm 113, pàg.3

(2) Butlletí Associació de Veïns i Veïnes S.F., núm 113, pàg.4









ATENEU EL POBLET. CRÒNICA D'UNA VICTÒRIA VEÏNAL. Part 2

El Debat Participatiu (2016-2018)

En una segona fase que s'enceta a partir del 7 de setembre del 2016, la Plataforma celebra la seva darrera reunió i deixa enrere dos anys de mobilitzacions, amb l'objectiu de reorganitzar-se i començar a treballar amb l'esperança posada en l'acompliment de la proposta feta per l'Ajuntament de comprar i condicionar el local del c/ Nàpols.

Es constitueix, doncs, la Comissió Ateneu amb 20 persones amb la tasca d'elaborar un pla de treball i contrastar-lo amb el Districte, de recollir les necessitats de les entitats del barri i de presentar-se al veïnat el mes de novembre. 

L'Ajuntament lliura a la Comissió Ateneu el plànol de l'estat del local i es programa una primera visita guiada per al 15 d'octubre. 

Font arxiu personal JM Sans (2016-octubre)

Segueixen unes reunions preparatòries, i es convoca per al 5 de novembre de 2016 la 1ª JORNADA PARTICIPATIVA d'entitats i veïnat disposats a involucrar-se per escometre el projecte. 

Fons personal JM Sans (2016-novembre)

A resultes d'aquesta Jornada s'estableixen les primeres necessitats bàsiques de les entitats presents, es consensuen aspectes relacionats amb la sala auditori, bucs d'assaig, aules taller, zona bar; s'actualitza la relació d'entitats involucrades, es fa un primer debat de l'avantprojecte de distribució d'espais presentat per l'Ajuntament, i es constitueix formalment el GAB (Grup Ateneu Barri) que reuneix a entitats i veïnat que d'una manera coordinada per la Comissió Ateneu (que era el grup motor) avançarà en el desenvolupament del projecte.

Plànol de distribució d'espais projectat per BIMSA (2016)

A partir del gener del 2017 es reprenen  les reunions preparatòries i es fa un primer calendari per a ordenar el debat de les futures jornades participatives mensuals, que s'aniran convocant i celebrant al llarg del 2017. 

Arxiu personal JM Sans (2017-gener)

Assistents Jornada Participativa.  Arxiu personal JM Sans (2017-gener)

La dinàmica de treball de les Jornades passa per organitzar els assistents en grups de treball que debatin les diferents propostes i un cop fet això es posa en comú les que han estat consensuades. 

Font GAB (Grup Ateneu Barri) 2017

El 30 de gener del 2017 l'Ajuntament formalitza davant notari la compra del local propietat de l’empresa VIDAL AYMERICH, S.A. del c/ Nàpols 268-270 (1) i en paral·lel el Grup Ateneu Barri (GAB) comença a preparar la Primera Jornada de Portes Obertes per al dissabte 29 d'abril, dins del marc de la Festa Major del Barri.

S'aprofita la Diada de Sant Jordi per fer una bona difusió de la Jornada amb repartiment exhaustiu de cartells i de punts de llibre per esperonar al veïnat a conèixer el nou local.    

Mostra dels punts de llibre editats. Font GAB (Grup Ateneu Barri) 2017

El Veïnat respon molt bé a la crida i durant tot el matí els voluntaris de les entitats van acompanyar els visitants, sense que hi faltés la xerinola i les animacions de tot tipus, tal com es pot observar a  l’audiovisual que segueix:

https://www.youtube.com/watch?v=0ss2AN3xVWk

  Beirao Percussió. Font GAB                 Joan Itxaso i esposa. Font GAB

A la Jornada del 27 de maig es debat sobre la gestió de recursos del nou Ateneu tenint en compte la manera habitual d’actuació de l’Ajuntament en els equipaments de gestió comunitària, tot acordant de confrontar amb l’Ajuntament la informació necessària per redactar el projecte de gestió i esperar el lliurament del projecte executiu.

A partir del setembre segueixen les reunions tècniques amb l’Ajuntament i les pròpies de les comissions de treball fins arribar al desembre per convocar per al 27 de gener la 1ª Jornada Participativa del 2018, per tal de continuar definit el model de gestió del futur Ateneu.

Arxiu personal J.M.Sans (2018-gener)

El 28 de febrer el Regidor del Districte fa la presentació pública del que seria el futur Ateneu i anuncia l'inici de les obres per a la segona quinzena de març, amb una durada prevista de 10 mesos amb la qual cosa l'espai restarà operatiu per al primer trimestre del 2019. (2)

D'altra banda, el 21 d'abril dins del marc de la Festa Major del 2018  i en una votació popular es va triar el nom de l’Ateneu entre la terna de noms proposats: EL POBLET, LA BAULA i EL TELER.

Una àmplia majoria dels votants (3) van decidir el  nom de EL POBLET que és com es coneixia popularment el barri quan pertanyia al municipi independent de Sant Martí de Provençals, annexionat l'any 1897 per  Barcelona. 

A partir de maig, amb les obres engegades i el nom decidit,  continuen  les reunions preparatòries i les Jornades Participatives, però amb l'acompanyament d'un tècnic assignat per l’Ajuntament per ajudar a redactar el projecte i per formular les 4 fases fins a la redacció final prevista per a les darreries de 2018.

En la Jornada Participativa del 16 de juny s'inicia el debat sobre el model d'ENTITAT GESTORA de l'Ateneu, d'acord amb l'ordre del dia següent:  

 

Arxiu personal JM Sans (2018-juny)

A la Jornada Participativa del juliol es planteja com ha de ser el logo de l’Ateneu, i s'acorda que tingui un fons que recordi la trama d'un teixit, tot simbolitzant la trama que vol relligar el teixit social del barri.

En la Jornada Participativa del 15 de setembre, amb una molt bona presència  d'entitats, es posen les bases de la futura ENTITAT GESTORA, que amb un fort esperit democràtic ha de gestionar l'Ateneu.(4)

En les jornades participatives que segueixen d’octubre i de novembre s'acorda el projecte d'Estatuts de l'Associació Cultural Barri del Poblet, el projecte de Gestió Comunitària de l'Ateneu, s'aprova el logo definitiu de l'Ateneu, i es tanca el llistat inicial de les 23 entitats del barri que han decidit associar-se a l'Ateneu. 

Imatges definitives del logo. Fons GAB (2018-0ctubre)

Amb algunes imatges finals de les darreres Jornades Participatives del 2018, tanquem  aquest segon article per a deixar pas a la tercera i última, tot agraint un cop més la feina feta per entitats i veïnat. (5) 

Arxiu personal J.M. Sans (finals 2018)

Josep M. Sans i Aldomà

Comissió Memòria Històrica EL POBLET

Juliol 2024


NOTES

(1) https://favb.cat/noticies/lateneu-de-sagrada-familia-ja-no-es-una-faula

(2) Butlletí Associació de Veïns i veïnes SF.  Núm 108, pàg. 4 

(3) Butlletí Associació de Veïns i veïnes SF.  Núm 109, pàg. 5

(4) Butlletí Associació de Veïns i veïnes SF.  Núm 110, pàg. 9

(5) Butlletí Associació de Veïns i veïnes SF.  Núm 111, pàg. 3